Havaalanlarına GPS ile yaklaşma ve inişlerin coğrafi bilgi sistemlerine dayalı tasarımı
- Tez No: 85471
- Danışmanlar: DOÇ.DR. CAN AYDAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
- Anahtar Kelimeler: Global Positioning System (GPS), Coğrafî Bilgi Sistemleri (CBS), Aletli Yaklaşma Haritaları, Global Positioning System (GPS), Geographic Information System (GIS), Instrument Approach Chart (IAC)
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZET Doktora Tezi HAVAALANLARINA GPS İLE YAKLAŞMA VE İNİŞLERİN COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİNE DAYALI TASARIMI ÖZNUR USANMAZ Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Sivil Havacılık Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Can AYDAY 1998, 107 Sayfa Günümüzde, hava navigasyonunda yere bağlı radyo navigasyon sistemleri kullanılmakla birlikte, geleceğin hava navigasyonu uyduya bağlı sistemler ile olacaktır. Kullanıcısına üç boyutlu konum bilgisi verebilen Global Positioning System (GPS) uyduya dayalı bir sistemdir. GPS' in hava navigasyonunda kullanılması ile havaalanlarına yaklaşma ve inişte uçaklara daha kısa uçuş yolları ile en elverişli rotaları kullanma olanakları sunulmuştur. Bu çalışmada, GPS yaklaşma ve iniş yörüngelerinin Coğrafi Bilgi Sistemlerine (CBS) dayalı tasarımı amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, çalışma bölgesinin bilgisayar ortamında bulunan coğrafi verilerinden yararlanılarak GPS'e göre belirlenen yaklaşma ve iniş yörüngelerinin konumsal analizleri CBS yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Emniyetli uçuş yörüngeleri tasarlanarak çalışma bölgesinin Aletli Yaklaşma Haritası hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Doctorate Thesis DESIGN OF THE APPROACH AND LANDING WITH GPS TO THE AIRPORTS BASED ON GEOGRAPHIC INFORMATION SYSTEM ÖZNUR USANMAZ Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Civil Aviation Program Supervisor: Assoc. Prof. Can AYDAY 1998, Page 107 Radio navigation systems on earth are used for the air navigation, nowadays. However, in the future, systems connected to satellites will be used for the air navigation. Global Positioning System (GPS) is based on a satellite system and can give three dimensional position information to the user. The use of GPS on the air navigation provides shorter flight distances and the best routes to the aircrafts for approach and landing to the airports. The aim of this study was the design of GPS approach and landing trajectories based on Geographic Information System (GIS). For this purpose, the geographic data of the area selected for this study in the computer was used to determine approach and landing trajectories according to GPS and their topographic analysis carried out with GIS method. In this study, Instrument Approach Chart (IAC) has been prepared with the design of safe flight trajectories for the selected area.