Bilgisayarla tank namlusunun kontrolu
Tank barrel control with computer
  1. Tez No: 85472
  2. Yazar: CUMHUR AKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATİLLA BARKANA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tank Atış Kontrolü, De Servo Motor, Enkoder, PI Kontrol, PWM, Tank Barrel Control, Dc Servo Motor, Encoder, PI Control, PWM
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BİLGİSAYARLA TANK NAMLUSUNUN KONTROLÜ CUMHUR AKIN Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr.Atila BARKANA 1998, 93 Sayfa Bilgisayarla tank namlusunun kontrol sisteminin modernizasyonu için tasarlanmış bir projedir. Bilgisayarlı atış kontrol sistemi tank ve M52 obüslerinin namlu açısını dikey (yükseliş) ve yatay (yan) olarak istenen koordinatlara ayarlanmasını, bilgisayar kontrolü ile sağlayan bir sistemdir. Aynı zamanda namlunun dikey (yükseliş) hareketini sağlamak için gerekli olan hidrolik denge basınç ayarını ve namlunun doğru koordinata gelmesini etkileyecek platform eğim durumunu da kontrol ederek gerekli düzeltmeleri sağlayacak yapıda donanım ve yazdım içermektedir. Bu tezde sistemde kullanılan servo motorun dinamik denklemleri bilinmediğinden dolayı, servo motorun pratik olarak davranışları incelenmiş ve hareket eğrisinin bulunması için donanım ve yazılım hazırlanmıştır. Bunun için servo motorun transfer fonksiyonunu bulma adı altında BCX51 programı yardımıyla bir assembler programı yazılmıştır. Ayrıca sisteme ait namlunun istenen koordinatlara gelebilmesini sağlayacak olan kontrol programı BCX51 programlama diliyle yazılmıştır. Sisteme ait donanımlardan CPU kartı, DC motor sürücü kartı ve enkoder sayım kartı tasarımları gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis TANK BARREL CONTROL WITH COMPUTER CUMHUR AKIN Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Electrical and Electronics Engineering Program Supervisor: Prof. Atila BARKANA 1998, 93 Pages This masters thesis is about the modernization project of military tank shooting systems. The aim of this computer aided Shooting Control System is to adjust the horizontal and vertical angles of the tank barrel according to the given coordinates of the target. All the required hardware and software necessary to check the slope of the platform and including those which are the pressure of the hydrolic system and then to make the suitable coordinate corrections are reported in this document. The hydrolic pressure is used to raise the barrel to a proper angle. Since the dynamic equations of the servo motor is not available, the behaviour of the motor is investigated, and a hardware and a related software are prepared to find out the motion data. An additional assembler code is written, by using BCX51 Software, to calculate the transfer function of the servo motor. To adjust the angles of the barrel for the given coordinates, an assembler code is also written with the help of BCX51.