Analyse und bewertung der digitalen zusatzmedien des DAF-lehrwerks 'Menschen A2'
'Menschen A2' Almanca öğretimi kitabındaki dijital medya eklerinin analizi ve değerlendirilmesi
  1. Tez No: 854735
  2. Yazar: MÜJDE BAYRAMBEY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMEL ERİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: dijitalleşme, medya yetkinliği, dijital medya ekleri, yabancı dil olarak Almanca, yabancı dil olarak Almanca ders kitabı“Menschen A2”, Digitization, media literacy, additional digital media, German as a foreign language
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Almanca
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Alman Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Günümüzde oldukça güncel bir konu olan dijitalleşme ile beraberinde gelen dijital dönüşüm insanların günlük yaşamını köklü bir değişime uğratmıştır. Bu doğrultuda eğitim alanında büyük bir rol oynayan“dijital medya”kavramı ortaya çıkmıştır. Tüm bu gelişmeler ışığında dijital medya kullanımı okullarda giderek daha fazla teşvik edilmiş ve yabancı dil olarak Almanca öğretiminin önemli bir parçası haline gelmiştir. Mobil uygulamalar, eğitici oyunlar, eğitim videoları ve çok daha fazlası sınıfta başarılı bir şekilde kullanılabilmektedir. Bu bağlamda dijital medya, yabancı dil olarak Almanca ders kitaplarına entegre edilmiştir ve hatta bu kitaplardan bazıları tümüyle dijitalleştirilmiştir. Ancak dijital medya eklerinin sınıfta etkili bir şekilde kullanılabilmesi için öğretmenlerin medya yetkinliği önemli bir rol oynamaktadır. Bu yüksek lisans tezinin amacı,“Menschen A2”adlı yabancı dil olarak Almanca ders kitabından yola çıkarak, yabancı dil olarak Almanca derslerinde kullanılan dijital medya eklerinin derslere olan etkisini ve kullanımını araştırmaktır. Bu amaç doğrultusunda hem nitel hem de nicel veriler toplanmıştır. Karma yöntem deseniyle oluşturulan bu çalışmanın birinci bölümü, nitel araştırma yöntemine dayalıdır ve“Menschen A2”adlı Almanca ders kitabının dijital medya ekleriyle birlikte analizini içermektedir. Nicel araştırma yöntemine dayanan bu çalışmanın ikinci bölümünde ise Hacettepe ve Bilkent Üniversitelerinde görev yapan 24 öğretim elemanı ile bir anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın sonunda elde edilen sonuçlar“Menschen A2”adlı yabancı dil olarak Almanca ders kitabına ait dijital medya eklerinin derslerde sıklıkla kullanıldığını ve bu eklerin Alman dilinin etkin bir şekilde öğrenilmesine katkı sağladığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Digitization is a highly topical issue. The digital transformation has changed people's everyday lives immensely, and the term“digital media”emerged, which plays a significant role in education. Resultantly, the use of digital media has been increasingly promoted in schools and become an important part of GFL Lessons. Mobile applications, learning games, learning videos and much more can be used successfully in the classroom. In this respect, digital media have been integrated into the GFL textbooks, some of them are even available digitally. However, the media literacy of teachers plays an important role to integrate them effectively in lessons. The aim of this master's thesis is to examine the effect and benefits of additional digital media in the GFL lessons based on the GFL textbook“Menschen A2”. For this purpose, quantitative and qualitative data have been gathered. This study is based on the mixed method and consists of two parts. The first part is based on the qualitative research method, which involves the analysis of the lessons of the GFL textbook“Menschen A2”with its additional digital media. The second part is based on the quantitative research method, for which 24 teachers from Hacettepe and Bilkent Universities were surveyed. Based on the results was found that the additional digital media of the GFL textbook“Menschen A2”are frequently used in lessons and their use leads to efficient learning of the German language.