Structural modification of nonlinear systems using modal models
Nonlineer sistemlerin yapısal değişiklikleri
  1. Tez No: 854796
  2. Yazar: ELİF CEREN EKİNCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BÜLENT ÖZER, PROF. DR. HASAN NEVZAT ÖZGÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrusal Olmayan, Yapısal Değişiklik, Nonlinear, Structural Modification, Sub-structuring
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Doğrusal sistemlerde yapısal değişiklik için çeşitli yöntemler vardır; bu yöntemlerle, yapısal değişikliğe uğramış sistemin Frekans Tepki Fonksiyonları (FTF leri) veya mod özellikleri, değişikliğe uğramış sistemi yeniden analiz etmeden hesaplanabilir. Ancak doğrusal olmayan sistemlerde öncelikle sistemdeki doğrusal olmayan elemanların modellenmesi gerekir. Yapısal değişiklik yöntemi, doğrusal olmayan mevcut bir sisteme uygulanacağı zaman, ilk olarak sistemdeki doğrusal olmayan elemanların tanılanması gerekir. Tanılama yöntemlerinin çoğu, doğrusal olmayanların elemanların konumunu, türünü ve gücünü bilmeyi gerektirir. Bazı durumlarda sistem birden fazla yerde yüksek seviyede doğrusal olmayan özelliklere sahip olabilir ve doğrusal olmayan etkilerin belirlenmesi zor ya da pratik olarak imkansız olabilir. Bu tezin amacı, sistemdeki doğrusal olmayan elemanların yerlerini ve gücünü bilmeyi gerektirmeyen bir yapısal değişiklik yöntemi geliştirmektir. Bu amaçla, doğrusal olmayan orijinal sistem, Tepki Kontrollü Test Yöntemi kullanılarak analiz edilecek ve sistemin modal modeli elde edilecektir. Daha sonra, farklı kuvvet seviyelerindeki frekans tepkisi fonksiyonları hesaplanacaktır. Orijinal sistemin FTF leri ve yapısal değişikliği temsil eden matrisler kullanılarak, değiştirilmiş sistemin farklı kuvvet seviyelerindeki FTF leri hesaplanacaktır.
Özet (Çeviri)
There are various methods for structural modification in linear systems, with which either the Frequency Response Functions (FRFs) or the modal properties of the modified system can be calculated without reanalyzing the modified system. However, for modifications in nonlinear systems, as the first step the nonlinearities in the system need to be modeled. When the structural modification method is applied to an existing system, the nonlinear elements in the system should be identified. Most of the identification methods require to know the location, type and strength of the nonlinearities. This cannot be possible in some systems, that is, the system may have strong nonlinearities in multiple locations and it may be difficult, if not impossible, to identify all the nonlinearity effects. The aim of this thesis is to develop a structural modification method that does not require to know the locations and strength of nonlinearities in the system. For that purpose in this thesis, unmodified nonlinear system will be analyzed using the Response Controlled Testing Method which will result in the modal domain model of the original system at different constant dipalcement amplitude levels. Then, the frequency response functions at different forcing levels will be calculated utilizing this modal model. Using the FRFs of the original system and the matrices representing modification, FRFs of the modified system at different forcing levels is calculated in a computationally efficient way.