Crisis management and business continuity planning in Iraqi refineries
Irak rafinerilerinde kriz yönetimi ve iş sürekliliği planlaması
- Tez No: 854870
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞBAY BURÇİN GÜMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Risk Değerlendirmesi, Risk Yönetimi, Petrol Rafinerisi, Bulanık Hata Modu ve Etki Analizi (FMEA), Bulanık Mantık, Bulanık Kümeler, Crisis management-Business continuity planning-Iraqi refineries
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Baiji Petrol Rafinerisi, Irak'ta hem iç hem de endüstriyel tüketim için temel enerji kaynağı olarak hizmet veren petrol ürünlerinin rafine edilmesine adanmış önemli bir tesis olarak büyük bir öneme sahiptir. Rafineriler, küresel ölçekte ekonomik büyümeye katkı sağlamak için önemli bir rol oynamaktadır. Karmaşık ve çok yönlü sistemler olarak işletilen rafineriler, yüksek riskli, çok aşamalı operasyonları gerçekleştirirler. Son on yılda, rafinerilerde dünya çapında yaşanan ciddi kazaların kanıt temelli belgelenmesi, milyarlarca Amerikan dolarına ulaşan önemli finansal kayıpları ortaya koymaktadır. Bu kazalar, genellikle felaketle sonuçlanmakta ve rafineri operasyonlarına kesintiye neden olmaktadır, üretim kaybına, çevresel zararlara, ölümlere ve yaralanmalara neden olmaktadır. Bu olayların ciddiyetine rağmen, mevcut literatür, büyük kazaların risklerini zamanında tanımlamak ve değerlendirmek için sağlam bir risk değerlendirmesi ve etkili bir risk yönetimi yaklaşımının yetersizliğini vurgulamaktadır. Bu nedenle, petrol rafineri risk yönetiminin daha güvenilir, adapte olabilir ve bütünsel bir risk modelleme çerçevesi geliştirilerek yeniden değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu tez, petrol rafineri operasyonlarında kesinti risklerini analiz etmek ve azaltmak için bir proaktif çerçeve sunar. Bu araştırma, Baiji Rafineri operasyonlarında kesintiye neden olabilecek ve etkileşim halinde olan çeşitli risk öğeleri ve niteliklerinin tanımlanmasını ve analizini içerir. Araştırma, bu risk öğeleri ve nitelikleri arasındaki etkileşimlerin bir araya gelmesinin operasyonel kesintilere neden olabileceğini ortaya koymaktadır. Petrol rafinerilerinde uygulanan Bulanık Hata Modu ve Etki Analizi (FMEA) metodolojisi, potansiyel hataları ve sonuçlarını değerlendirmek ve yönetmek için kapsamlı bir yaklaşımı içerir. Bulanık mantığı, hata modları ve rafineri operasyonları üzerindeki etkileri ile ilgili belirsizliklerle başa çıkmak için entegre edilir. Bu metodoloji belirsiz ve eksik bilgiyi dikkate alır ve riskin daha gerçekçi bir temsilini sağlar. Dilbilgisi terimleri ve bulanık kümeler aracılığıyla, bu metodoloji öznel değerlendirmeleri ve uzman görüşlerini kapsar. Petrol rafinerilerinde bulanık FMEA, hata senaryolarının nüanslı bir anlayışını sağlar, böylece rafineri işlemlerinin genel direnç ve güvenliğini artırmak için proaktif ve uyarlanabilir bir risk yönetim stratejisi sağlar. Bu tezin birincil sonuçları, operasyonlarda kesinti risklerini azaltma konusunda risk değerlendiricilerine ve karar alıcılara yol gösterebilecek bir eşik değeri olarak hizmet edebilir. Bu tezde formüle edilen karar stratejileri, kapsamlı bir literatür incelemesi ve uzman katkılarına dayanarak petrol rafineri operasyonları risk yönetimi alanına değerli bir katkı sağlar. Risk öğelerinin ve niteliklerinin değerlendirilmesi ve sıralanması, görevlilere ve karar alıcılara kritik risk öğelerinin en kritik niteliklerini yönetmek için kaynakları önceliklendirme konusunda önemli bir risk bilgisi sağlar. Özet olarak, bu tezde önerilen metodolojiler, petrol rafine endüstrisinde risk yöneticileri ve karar analistleri için bir niceliksel risk değerlendirme aracı olarak uyarlanabilir. Bu özellikle risk analizi için mevcut bilgilerin belirsiz veya eksik olduğu senaryolarda geçerlidir.
Özet (Çeviri)
Crisis management and business continuity planning are critical aspects for ensuring the resilience and sustainability of Iraqi refineries, given the complex and volatile environment in which they operate. This thesis aims to address the unique challenges faced by Iraqi refineries in crisis management and business continuity planning, enhance their preparedness, safeguard energy infrastructure, and promote resilience. This research sheds light on the specific challenges encountered by Iraqi refineries, including political instability, security threats, natural disasters, and technological failures. By analyzing best practices and frameworks relevant to the Iraqi context, the thesis identifies strategies to mitigate risks and ensure uninterrupted operations. The study emphasizes the importance of crisis preparedness in Iraqi refineries and offers a penetrating insight into the resulting policies and recommendations to enhance crisis management and business continuity capabilities. It advocates for regulatory frameworks, public-private partnerships, investments in infrastructure, and a culture of readiness to bolster the resilience and sustainability of the Iraqi refinery sector. Using an analytical approach, the research evaluates the experiences and perspectives of key individuals, including managers, administrators, and technicians involved in refinery operations and management. A sample of 120 participants was selected based on expertise and potential impact on operational processes, resulting in valuable insights into the effectiveness of current practices and areas for improvement. The results indicate a positive overall perception regarding crisis management and preparedness among participants. Key findings include: •Strong communication and specific crisis management plans contribute to effective crisis management. •Integration of international practices is moderately successful, with an emphasis on adaptation to local conditions. •Well-implemented crisis management frameworks and robust business continuity evaluation frameworks are in place. •Business continuity planning positively impacts emergency response strategies and production recovery capabilities. •Investment in safety technology enhances evaluation of human and financial losses. Statistical analysis reveals significant positive impacts of structural and environmental analysis, crisis management framework design, business continuity evaluation, business continuity planning, and safety technology investment on various outcomes. However, integration of international practices did not show a significant impact on emergency response effectiveness, and business continuity planning had a negative impact on post-crisis evaluation and reporting. These findings offer practical insights for Iraqi refineries to enhance their crisis preparedness and operational continuity. By leveraging the identified strengths and addressing areas for improvement, refineries can better navigate future challenges and contribute to the stability and sustainability of the Iraqi oil industry.