Crisis management and business continuity planning in Iraqi refineries
Irak rafinerilerinde kriz yönetimi ve iş sürekliliği planlaması
  1. Tez No: 865910
  2. Yazar: HALA AMER SHAKİR ALWAIS
  3. Danışmanlar: DR. TUĞBAY BURÇİN GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kriz yönetimi, İş sürekliliği planlaması, Irak rafinerileri, Crisis management, Business continuity planning, Iraqi refineries
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Kriz yönetimi ve iş sürekliliği planlaması, faaliyet gösterdikleri karmaşık ve değişken ortam göz önüne alındığında, Irak rafinerilerinin dayanıklılığını ve sürdürülebilirliğini sağlamak için kritik unsurlardır. Bu tez, Irak rafinerilerinin kriz yönetimi ve iş sürekliliği planlamasında karşılaştığı benzersiz zorlukları ele almayı, hazırlıklı olmalarını geliştirmeyi, enerji altyapısını korumayı ve dayanıklılığı artırmayı amaçlamaktadır. Bu araştırma, siyasi istikrarsızlık, güvenlik tehditleri, doğal afetler ve teknolojik başarısızlıklar dahil olmak üzere Irak rafinerilerinin karşılaştığı belirli zorluklara ışık tutuyor. Tez, Irak bağlamıyla ilgili en iyi uygulamaları ve çerçeveleri analiz ederek riskleri azaltmaya ve kesintisiz operasyonları sağlamaya yönelik stratejiler belirliyor. Analitik bir yaklaşım kullanan araştırma, rafineri operasyonları ve yönetiminde yer alan yöneticiler, idareciler ve teknisyenler de dahil olmak üzere kilit kişilerin deneyimlerini ve bakış açılarını değerlendiriyor. Uzmanlık ve operasyonel süreçler üzerindeki potansiyel etkiye dayalı olarak 120 katılımcıdan oluşan bir örnek seçildi ve bu, mevcut uygulamaların etkinliği ve iyileştirme alanları hakkında değerli bilgiler elde edilmesini sağladı. Sonuçlar, katılımcılar arasında kriz yönetimi ve hazırlığa ilişkin olumlu bir genel algıya işaret etmektedir. Temel bulgular şunları içerir: • Güçlü iletişim ve spesifik kriz yönetimi planları, etkili kriz yönetimine katkıda bulunur. •Uluslararası uygulamaların entegrasyonu, yerel koşullara uyumun vurgulanmasıyla orta derecede başarılıdır. • İyi uygulanmış kriz yönetimi çerçeveleri ve sağlam iş sürekliliği değerlendirme çerçeveleri mevcuttur. • İş sürekliliği planlaması, acil durum müdahale stratejilerini ve üretim kurtarma yeteneklerini olumlu yönde etkiler. • Güvenlik teknolojisine yatırım, insani ve mali kayıpların değerlendirilmesini artırır. İstatistiksel analiz, yapısal ve çevresel analizin, kriz yönetimi çerçeve tasarımının, iş sürekliliği değerlendirmesinin, iş sürekliliği planlamasının ve güvenlik teknolojisi yatırımının çeşitli sonuçlar üzerindeki önemli olumlu etkilerini ortaya koymaktadır. Ancak uluslararası uygulamaların entegrasyonu, acil müdahale etkinliği üzerinde önemli bir etki göstermedi ve iş sürekliliği planlaması, kriz sonrası değerlendirme ve raporlama üzerinde olumsuz bir etki yarattı. Bu bulgular, Irak rafinerilerinin krize hazırlıklarını ve operasyonel sürekliliğini artırmaya yönelik pratik bilgiler sunuyor. Rafineriler, belirlenen güçlü yönlerden yararlanarak ve iyileştirilmesi gereken alanları ele alarak gelecekteki zorluklarla daha iyi başa çıkabilir ve Irak petrol endüstrisinin istikrarına ve sürdürülebilirliğine katkıda bulunabilir.
Özet (Çeviri)
Crisis management and business continuity planning are critical aspects for ensuring the resilience and sustainability of Iraqi refineries, given the complex and volatile environment in which they operate. This thesis aims to address the unique challenges faced by Iraqi refineries in crisis management and business continuity planning, enhance their preparedness, safeguard energy infrastructure, and promote resilience. This research sheds light on the specific challenges encountered by Iraqi refineries, including political instability, security threats, natural disasters, and technological failures. By analyzing best practices and frameworks relevant to the Iraqi context, the thesis identifies strategies to mitigate risks and ensure uninterrupted operations. The study emphasizes the importance of crisis preparedness in Iraqi refineries and offers a penetrating insight into the resulting policies and recommendations to enhance crisis management and business continuity capabilities. It advocates for regulatory frameworks, public-private partnerships, investments in infrastructure, and a culture of readiness to bolster the resilience and sustainability of the Iraqi refinery sector. Using an analytical approach, the research evaluates the experiences and perspectives of key individuals, including managers, administrators, and technicians involved in refinery operations and management. A sample of 120 participants was selected based on expertise and potential impact on operational processes, resulting in valuable insights into the effectiveness of current practices and areas for improvement. The results indicate a positive overall perception regarding crisis management and preparedness among participants. Key findings include: • Strong communication and specific crisis management plans contribute to effective crisis management. • Integration of international practices is moderately successful, with an emphasis on adaptation to local conditions. • Well-implemented crisis management frameworks and robust business continuity evaluation frameworks are in place. • Business continuity planning positively impacts emergency response strategies and production recovery capabilities. • Investment in safety technology enhances evaluation of human and financial losses. Statistical analysis reveals significant positive impacts of structural and environmental analysis, crisis management framework design, business continuity evaluation, business continuity planning, and safety technology investment on various outcomes. However, integration of international practices did not show a significant impact on emergency response effectiveness, and business continuity planning had a negative impact on post-crisis evaluation and reporting. These findings offer practical insights for Iraqi refineries to enhance their crisis preparedness and operational continuity. By leveraging the identified strengths and addressing areas for improvement, refineries can better navigate future challenges and contribute to the stability and sustainability of the Iraqi oil industry.