Changing experiences of marriage and masculinity in Turkey: Turkish men's transnational marriages to Indonesian women in the Black Sea Region
Türkiye'de değişen evlilik ve erkeklik deneyimleri: Karadeniz Bölgesinde Türk erkeklerin Endonezyalı kadınlarla ulusötesi evlilikleri
  1. Tez No: 854912
  2. Yazar: ZAHİDE ŞEYDA KARABATAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ARAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Güven, Erkeklik, Eş Seçimi, Etnografi, Ulusötesi Evlilik, Ethnography, Masculinity, Mate Selection, Transnational Marriage, Trust Ethnography
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
Bu çalışma, Giresun'daki Türk erkeklerinin Endonezyalı kadınlarla yaptıkları ulusötesi evlilikler boyunca değişen evlilik ve erkeklik deneyimlerini ve bu evliliklere ilişkin erkeklik performanslarını araştırmaktadır. Çalışma, Türk erkeklerinin Endonezyalı kadınlarla evlilikleri sırasında nasıl bir erkeklik ya da erkeklikler sergilediklerini ve Türk kadınlarına yönelik algılarını anlamayı amaçlamaktadır. Bu çalışma, Karadeniz Bölgesi'nde Giresun'un çeşitli ilçelerinde yürütülen etnografik bir araştırmaya dayanmaktadır. Bu araştırma, ulusötesi evliliklerde güveni belirleyenin sadece bireysel tercihler değil, aynı zamanda ve daha büyük olasılıkla kıta genelinde kurulan evlilik ağları ve dindarlık algısı ve güvenilir bir milliyet gibi çeşitli sosyo-kültürel faktörler olduğunu iddia etmektedir. Çalışma ayrıca, evlilik ve erkeklik ideallerinin Türk erkekleri tarafından hangi dinamikler üzerine inşa edildiğini ortaya koymaktadır. Ayrıca, toplumsal cinsiyet ve erkekliğe ilişkin mevcut algıların Endonezyalı kadınlarla yapılan ulusötesi evlilikler yoluyla hem sorgulandığını hem de yeniden teyit edildiğini ortaya koymaktadır. Bu çalışma, kadınlara ve kadınlık performanslarına odaklanmaktan ziyade, ulusötesi evlilik bağlamında erkek pratiklerine ve erkeklik performanslarına odaklanması bakımından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the changing experience of marriage and masculinity throughout Turkish men's transnational marriages to the Indonesian women in Giresun and their masculinity performances with respect to these marriages. The study aims to understand how Turkish men perform masculinity or masculinities during their marriages to Indonesian women and their perception of Turkish women. This study is based on ethnographic research conducted in several districts of Giresun in the Black Sea Region. This research claims that it is not only the individual choices that make the trust over the transnational marriages but also more likely the established networks of marriage across the continent and the several socio-cultural factors such as the perception of religiosity and a trustworthy nationality. Besides, the study reveals the dynamics on which the ideals of marriage and masculinity are constructed by Turkish men. It also reveals that the already existing perceptions of gender and masculinity are both challenged and reaffirmed through the transnational marriages of Indonesian women. Rather than focusing on women and the performance of femininity, the present study carries significance as it primarily focuses on male practices and masculinity performances in the context of a transnational marriage.