Framing the Kemalist Revolution
Kemalist Devrimi çerçevelemek
- Tez No: 854913
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL BERKTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk İnkılap Tarihi, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Devrim, Kemalist Devrim, Kemalizm, Revolution, Kemalism, Kemalist Revolution
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkiye Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Kemalist Devrim, Türkiye'nin çağdaş tarihinde önemli bir dönüm noktasıdır. Bu devrim, bugün dünyanın tanıdığı Türkiye Cumhuriyeti'ni kurdu. Daha da önemlisi, laik değerlerin hâkim olduğu, aynı zamanda çağdaş siyasi sistemlerin iç içe geçmiş bir karışımı olan, kurumların ve bireylerin siyasi davranışlarını belirleyen bir sistem kurdu; Türkiye tarihine hâkim olan Kemalist Devrim mirasını koruyan, laik yaklaşıma dayalı güçlü bir vesayet rejimini yakın zamana kadar getirdi. Bu tezin amacı, Kemalist Devrimin geniş bir devrimler yelpazesi içinde nerede durduğunun daha iyi anlaşılmasını sağlamaktır. Dolayısıyla bu tez, Kemalist Devrimin kendine has özellikleri ile Fransız, Rus ve İran devrimleri gibi diğer bazı devrimlerle kesiştiği noktalara eğilmektedir. Tez, Kemalist Devrim hakkında Batı tarih yazımındaki güncel tartışmaları da gündeme getirmektedir. Çalışma giriş, üç ana bölüm ve bir sonuç bölümünden oluşmaktadır. Tezin ilk bölümü tarihsel bir olgu olarak devrime, tanımlarına ve devrimi açıklamaya ve analiz etmeye çalışan en önemli teorilere genel bir bakış sunmaktadır. İkinci bölüm, Kemalist Devrimin özelliklerini Fransız, Rus ve İran devrimleriyle karşılaştırarak anlamaya yönelik bir okumayı hedeflemektedir. Son olarak üçüncü bölümde, Kemalist devrim hakkındaki Batı literatürü ve araştırmaları incelenerek çağdaş tartışmalar gözden geçirilmeye çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Kemalist Revolution represents a major turning point in Turkey's contemporary history. This revolution established the Turkish Republic that the world knows today, and more importantly, it established a system that is an intertwined mixture of contemporary political systems dominated by secular values, in light of which the political behaviour of institutions and individuals is determined. It produced a constitution that stipulates a strong guardianship system based on secular values, which has kept the legacy of the Kemalist Revolution dominant in the history of Turkey until today. The goal of this thesis is to achieve a better understanding of where the Kemalist Revolution stands against a broader background of revolutions in history. Hence, it attempts to explore this revolution, including its unique characteristics as well as its points of intersection with some other revolutions such as the French, Russian, and Iranian revolutions. Hence this thesis will also address the current debate in Western historiography about the Kemalist Revolution. The study is divided into an introduction, three chapters, and a conclusion. The first chapter of my thesis provides a general overview of revolution as a historical phenomenon, its definitions, and the most important theories that have attempted to explain and analyse revolution. The second chapter is an attempt to understand the peculiar characteristics of the Kemalist Revolution by comparing it to the French, Russian, and Iranian revolutions. Finally, the third chapter deals with the Western scholarly literature and contemporary research on the Kemalist Revolution, where I review recent or current debates about the Kemalist Revolution.