Banka kredilerinin ekonomik etkileri: Bireysel krediler, KOBİ kredileri ve ticari krediler ile ekonomik büyüme arasındaki nedensellik ilişkilerinin analizi
Economic effects of bank loans: An analysis of the causality relationship between consumer loans, SME loans and commercial loans and economic growth
  1. Tez No: 854947
  2. Yazar: FATİME ALTUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GAMZE GÖÇMEN YAĞCILAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Banka Kredileri, Ekonomik Büyüme, Toda-Yamamoto Nedensellik Testi, Bank Credit, Economic Growth, Toda-Yamamoto Causality Test
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Finans ve Bankacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bankacılık sektörü ekonomik büyüme içinde önemli bir paya sahiptir. Banka kredileri ve ekonomik büyüme arasında çok yönlü ilişki söz konusudur. Günümüzde, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin (KOBİ'ler) önemi büyüktür ve giderek artmaktadır çünkü hem dünyada hem Türkiye'deki işletmelerin büyük bir bölümünü KOBİ'ler oluşturmaktadır. Banka kredileri ekonomik büyümeyi desteklerken aynı ilişki tam tersi durum için de geçerlidir. Bu çalışmada banka kredileri ekonomik büyüme arasındaki ilişki test edilmiştir. Çalışmada Türkiye'de 2010 Q1 – 2022 Q4 yılları arasındaki üçer aylık veriler incelenmiştir. Araştırmanın analiz aşamasında banka kredileri ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkinin incelenmesinde Augmented Dickey Fuller (ADF) ve Phillips Perron (PP) Birim Kök Testleri kullanılmış, nedensellik ilişkisini ve yönünü bulmak için ise Toda- Yamamoto testi kullanılmıştır. Toda-Yamamoto nedensellik testi sonuçlarına göre ekonomik büyüme ile KOBİ kredileri, ticari krediler ve tüketici kredileri arasında nedensellik ilişkisi olduğu tespit edilmiştir. Bir başka ifadeyle ekonomik büyümenin, bankalar tarafından kullandırılan kredi hacmine etkisi olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The banking sector has a significant share in economic growth. There is a multidirectional relationship between bank loans and economic growth. Today, small and medium-sized enterprises (SMEs) are of great and increasing importance because SMEs constitute a large share of enterprises both in Turkey and the world. While bank loans support economic growth, the same relationship is also valid for the opposite situation. This study tests the relationship between bank loans and economic growth. The study analyzes quarterly data for the period between 2010 Q1 - 2022 Q4 in Turkey. In the analysis phase of the study, Augmented Dickey Fuller (ADF) and Phillips Perron (PP) Unit Root Tests were used to examine the relationship between bank loans and economic growth, and Toda-Yamamoto test was used to find the causality relationship and its direction. According to the Toda-Yamamoto causality test results, there is a causality relationship between economic growth and SME loans, commercial loans and consumer loans. In other words, economic growth has an effect on the volume of loans extended by banks.