Computational study on the concentration profiles in reserve osmosis membrane processes
Ters osmosis membran işlemlerinde konsantrasyon profillerine hesapsal yöntemle bir çalışma
  1. Tez No: 85496
  2. Yazar: TARKAN TARIK ALTINTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA DEMİRCİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Membran işlemleri, Bırakıntı Önlemesi, Bırakıntı Ortadan Kaldırma, Konsantrasyon Profilleri, Konsantrasyon Polarizasyonu, Membrane Processes, Fouling Alleviation, Fouling Mitigation, Concentration Profiles, Concentration Polarization
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET TERS OSMOSIS MEMBRAN İŞLEMLERİNDE KONSANTRASYON PROFİLLERİNE HESAPSAL YÖNTEMLE BİR ÇALIŞMA ALTINTAŞ, Tarkan Tank Yüksek Lisans Tezi, Kimya Mühendisliği Bölümü Danışman: Assoc. Prof. Dr. Mustafa DEMİRCİOĞLU August 1999, 58 pages Bu tezde, bir asimetrik membran sisteminin tutunma-difüzyon modeline göre davranışları incelenmiştir. Kütle transfer direnci, membran özellikleri kadar birçok membran işleminin toplam performansına belirlemektedir. Ters Osmosis işleminde kullanılan asimetrik membranlarda beslemenin aktif tabakaya ya da delikli destek tabakasına yapılması konsantrasyon profilini, dolayısıyla solvent akışını etkiler. Dolayısıyla membran işlemlerindeki dirençlerin daha iyi anlaşılması daha verimli bir tasarımın ve daha üretken bir işlemin yapılmasını sağlayacaktır. Buradaki amaç sistemi simüle etmektir. Bunu için, kötü koşullu kütle transfer denklemlerini çözebilen bir ara-yüzey oluşturuldu. İlgili denklemlerdeki değişkenler Çözelti, Membran ve İşletme Koşulları olmak üzere 3 grupta toplandı. Bilgisayar programı Son Girilen ve Yeni Girilen verilerle çalışmaktadır.Kullanıcı, atanan değişkenler ve seçilen parametreler baz alınarak, ürün akışı veya geçirmeme seviyesi parametreleri için membran işleminin tablosunu bulabilir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT COMPUTATIONAL STUDY ON THE CONCENTRATION PROFILES IN REVERSE OSMOSIS MEMBRANE PROCESSES ALTINTAŞ, Tarkan Tank MS in Chemical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mustafa DEMİRCİO?LU August 1999, 58 pages In this thesis, the behavior of an asymmetric membrane system within the sorption-diffusion model has been examined. Mass transfer resistances as well as membrane properties determine the overall performance of a broad class of membrane processes. In an asymmetric membrane used in reverse osmosis (RO), the concentration profile, hence, the flux of permeate is drastically affected by facing the feed solution either to the active layer or to the porous support layer. Therefore, the better understanding of resistances will serve one for an efficient design and a productive operation of membrane processes. The aim was to simulate the system. In order to do this, mass transfer equations were used in an interface capable of solving a system of equations ill-conditioned.The variables in the governing equations are grouped into three classes as Solution, Membrane and Operational Conditions. The program runs according to the different types of data such as Default, Latest or Newly Entered. Based upon the variables assigned and the parameters chosen, the user can find the portrait of an RO process for a product flow rate or a rejection level.