Kökurnematodları'na dayanıklı ve duyarlı bazı domates çeşitlerinin etkilenme şekli üzerinde çalışmalar
Investigation on the infuluence of the root knoot nematods (meloidogynespp.) on some resistant and sensitive variettes of tomato
  1. Tez No: 85495
  2. Yazar: YEKTA ALKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESAT PEHLİVAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Domates, Kökumematodlan (Meloidoavne spp.), Dayanıklılık, Tomato, Root-Knot Nematods (Meloidogvne spp.), Resistance
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET KÖKURNEMATODLARI'NA DAYANIKLI VE DUYARLI BAZI DOMATES ÇEŞİTLERİNİN ETKİLENME ŞEKLİ ÜZERİNDE ÇALIŞMALAR ALKAN, Yekta Yüksek Lisans Tezi, Bitki Koruma Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Esat PEHLİVAN Mart 1999. 67 Sayfa Çalışma, 5 Temmuz-30 Kasım 1997 tarihlerinde E.Ü. Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü serasında, saksı denemesi şeklinde yürütülmüştür. Denemenin ana materyalini Altın Tohumculuk A.Ş.'den temin edilen, Kökurnematodları'na hassas Fantastik 144 ve Kaya F1 ile dayanıklı 2005 F1 ve RS698MAF1 domates çeşitleri ve Gediz Havzası'ndan alınan Kökumematod- ları ile bulaşık toprak örnekleri oluşturmuştur. Çalışmada bulaşık toprakta yetiştirilen domates çeşitlerinin incelenmesi amaçlan mıştır. Deneme 4 çeşit, bulaşık ve kontrol olmak üzere 2 karakter ve 10 tekerrür olarak tesadüf blokları deneme desenine göre kurulmuştur. Deneme sonunda, bulaşık toprakta yetiştirilen Fantastik 144, Kaya F1 ve 2005 F1 çeşitlerinin bitki boyu ile, yaprak, çiçek ve meyve sayılarında azalma; Fantastik 144 ve Kaya F1 çeşitlerinin kök yaş ağırlığı ile kök kuru ağırlığında ise artış saptanmıştır. Buna karşılık RS698MAF1 çeşidinin yalnız çiçek ve meyve sayısında azalma kaydedilmiştir. Böylece bulaşık toprakta yetiştirilen dayanıklı çeşitlerin de Kökumematodlan'ndan olumsuz yönde kısmen etkilenebileceği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT INVESTIGATIONS ON THE INFLUENCE OF THE ROOT-KNOT NEMATODS (MELOIDOGYNE SPP.) ON SOME RESISTANT AND SENSITIVE VARIETIES OF TOMATO ALKAN, Yekta MSc in Plant Protection Department Supervisor: Prof. Dr. Esat PEHLİVAN March -1999, 67 pages This study was conducted at the greenhouse of Plant Protection Department, Faculty of Agriculture, Ege University, between July 5 and November 30, 1997. Experiment were carried out as a pot. The main material of experiment consisted of the following tomato varieties: Fantastic 144 and Kaya F1 sensitive, 2005 F1 and RS698MAF1 resistant to Root-Knot Nematods provided by Altın Tohumculuk Seed Company and infected soil which gathered from Gediz Plato. The purpose of this study is to examine how these tomato varieties are affected by Root-Knot Nematodes and also to compare the different results. The experiment is based on four different tomato varieties two characters one infected Root-Knot Nematodes and one other as a control in randomised block design with ten replicates. According to the results of this research, when Fantastic 144, Kaya F1 and 2005 F1 varieties are grown in the areas where the soil infected with Root-Knot Nematodes, the height of plant, the number of its leaves, flowers, and fruits decreased; while in the Fantastic 144 and Kaya F1 varieties root fresh weight and root dry weight increases. On the other hand in the RS698MAF1 variety the number of its flowers and fruits decreases. So, it was determined that the resistant varieties which were grown in the contaminated soil might be partially affected.