Çağdaş siyaset felsefesinde adalet özgürlük ve eşitlik üzerine bir inceleme (H. Marcuse'dan John Rawls'a)
In contemporary political philosophy a review on justice, freedom and equality (Herbert Marcuse to John Rawls)
- Tez No: 854972
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR KÖKSAL ODABAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Adalet, Özgürlük, Eşitlik, Çağdaş, Siyaset, Herbert Marcuse, F.A.Hayek, L.Strauss, E.Voegelin, M. Oekeshott, K.Popper, B. de Jouvenel, R. Aron, J.P. Sartre, H. Arendt, C.B. Macpherson, Albert Camus ve John Rawls, Justice, Freedom, Equality, Contemporary, Politics, Herbert Marcuse, F.A.Hayek, L.Strauss, E.Voegelin, M. Oekeshott, K.Popper, B. de Jouvenel, R. Aron, J.P. Sartre, H. Arendt, C. B. Macpherson Albert Camus and John Rawls
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmanın amacı, adalet, özgürlük ve eşitlik kavramlarının tanımını yapmak, çağdaş dönem siyaset felsefesindeki karşılığını, işlerliğini araştırmak ve bu dönemde adalet, özgürlük ve eşitlik anlayışlarına yapılan eleştirileri değerlendirmektir. Çalışmanın ilk bölümünde adalet, özgürlük ve eşitlik kavramlarının tanımı yapılmış ve bu kavramların sınırları incelenerek geçmişten günümüze bu kavramlar açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde ise adalet, özgürlük ve eşitlik kavramlarının çağdaş siyaset felsefesinde nasıl bir karşılık bulduğu, dönemin önde gelen düşünürlerinin (Herbert Marcuse, F.A.Hayek, L.Strauss, E.Voegelin, M. Oekeshott, K.Popper, B. de Jouvenel, R. Aron, J.P. Sartre, H. Arendt, C.B. Macpherson, Albert Camus ve John Rawls) fikirlerinden faydalanılarak incelenmiştir. Sonuç bölümünde ise adalet, özgürlük ve eşitlik kavramlarının genel bir tanımı yapılarak çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to define the concepts of justice, freedom and equality, to investigate their counterparts in contemporary political philosophy and to evaluate the criticisms made on the understanding of justice, freedom and equality in this period. In the first part of the study, the concepts of justice, freedom and equality have been defined and the limits of these concepts have been examined and these concepts have been tried to be explained from the past to the present. In the second part of the study, how the concepts of justice, freedom and equality correspond in contemporary political philosophy, the leading thinkers of the period (Herbert Marcuse, F.A.Hayek, L.Strauss, E.Voegelin, M. Oekeshott, K.Popper, B. de Jouvenel, R. Aron, J.P. Sartre, H. Arendt, C.B. Macpherson, Albert Camus and John Rawls. In the conclusion part, a general definition of the concepts of justice, freedom and equality is made and the study is completed.