Kromla tabaklanmış deri atıklarından kromun uzaklaştırılması üzerine araştırmalar
Studien on dechrome from leather solids tanned with chrome
  1. Tez No: 85503
  2. Yazar: AHMET ASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜRBÜZ GÜLÜMSER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deri ve Kürk Teknolojisi, Leather and Fur Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Kromlu traş atığı, alkali proteaz enzimi, jelleşebilir protein hidrolize protein ve krom keki
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deri Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET KROMLA TABAKLANMIŞ DERİ ATIKLARINDAN KROMUN UZAKLAŞTIRILMASI ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR ASLAN, Ahmet Yüksek Lisans Tezi, Deri Teknolojisi Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Gürbüz Gülümser 1999, 73 Sayfa Sunulan bu çalışmada, geliştirilen çeşitli yöntemlerle kromlu deri atıklarından protein ve krom birbirinden ayrılmıştır.Metotta çeşitli alkali maddelerin bulunduğu ortamda kromlu traş atıkları 70-72°C'deki temperatürlerde enzim ile muamele edilmiştir.Müteakip işlemlerde protein çöken krom kekinden filtrasyon yöntemiyle ayrılmıştır. Sülfirik asitle krom kekinin ekstraksiyonu sonunda direkt olarak pikle işleminde kullanılabilecek krom çözeltisi elde edilmiştir. Elde edilen protein hidrolizatı ve krom çözeltisine bazı kimyasal analizler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT STUDIES ON DECHROME FROM LEATHER SOLIDS TANNED CHROME ASIAN, Ahmet MSc in department of Leather Technology SupervisonAssoc. Prof. Dr. Gurbuz GÜLÜMSER 1999, 73 Pages In this study, various methods were develepod that solid chrome shavings into a protein and a chromium product. The method entails the proteolytic treatment of chrome shavings at 70-72°C temperatures in the presence of various alcali compounds. Following the treatment, the protein can be seperated by filtration, leaving a chrome cake. Extraction of the chromium solution which may be used directly in the picle step. After that, some chemical tests were made on protein hydrolizates and chrome solution. Key Words : Chrome shavings,alkaline protease enzyme, gelable protein, hydrolyzed protein and chrome cake.