İzmir'in bazı ilçelerindeki yeraltı su kaynaklarının kalite kriterlerinin incelenmesi
The investigation of groundwater sources of quality criteria in some country of İzmir
- Tez No: 85502
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. UĞUR SUNLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Yeraltı suları kirliliği, içme sulan kalitesi
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
V ÖZET İZMİR'İN BAZI İLÇELERİNDEKİ YERALTI SU KAYNAKLARININ KALİTE KRİTERLERİNİN İNCELENMESİ ASAROĞLU, Muammer Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Bölümü Tez Yöneticisi: Yr.Doç.Dr.Uğur Sunlu Şubat 1999, 69 sayfa Bu tezde Buca, Konak ve Narlıdere ilçelerini kapsayan geniş bir alanda, 15 noktadan alman yeraltı sularının bir yıl boyunca aylık olarak kalite kriterlerinin incelenmesi ile, bu ilçelerdeki yeraltı sularının kirlilik dereceleri belirlenerek, bu konuda alınacak olan tedbirlere ışık tutulması ve halk sağlığına katkıda bulunulması amaçlanmıştır. İzmir ilinin içme suyu ihtiyacının büyük bölümü yeraltı sularından sağlandığı göz önünde bulundurularak, yeraltı sularının kirlenme problemleri, sebepleri ve kalitesi incelenmiştir. Alınan su örneklerinde başlıca içme suyu kalite kriterlerinden olan pH, toplam sertlik, kalsiyum sertliği, magnezyum, organik madde, karbonat ve bikarbonat, klorür, nitrit, nitrat, amonyum ve amonyak ile fosfat analizleri yapılmıştır.Araştırmadaki bulgular aşağıdaki gibi özetlenebilir; Buca bölgesinde 5 istasyondan alınan su örneklerinde yapılan analiz sonucunda, 12 aylık ortalama pH 7,14 toplam sertlik 37,95 mg/1, kalsiyum 42,47 mg/1, magnezyum 81,97 mg/1, bikarbonat 396,90 mg/1, klorür 74,72 mg/1, nitrit 0,040 mg/1, nitrat 22,25 mg/1, amonyum 0,016 mg/1, amonyak 0,016 mg/1, fosfat 0,19 mg/1, toplam organik madde 1,62 mg/1 bulunmuştur. Konak bölgesinde 5 istasyondan alınan su örneklerinde yapılan analiz sonucunda, 12 aylık ortalama pH değeri 7,12 toplam sertlik 32,31 mg/1, kalsiyum 65,00 mg/1, magnezyum 62,77 mg/1, bikarbonat 375,20 mg/1, klorür 48,80 mg/1, nitrit 0,018 mg/1, nitrat 17,67 mg/1, amonyum 0,008 mg/1, amonyak 0,008 mg/1, fosfat 0,37 mg/1, toplam organik madde 1,54 mg/1 bulunmuştur. Narlıdere bölgesi 5 istasyondan alınan su örneklerinde yapılan analiz sonucunda, 12 aylık ortalama pH değeri 7,08 toplam sertlik 23,89 mg/1, kalsiyum 41,56 mg/1, magnezyum 48,00 mg/1, bikarbonat 295,80 mg/1, klorür 39,15 mg/1, nitrit 0,003 mg/1, nitrat 4,15 mg/1, amonyum 0,0005 mg/1, amonyak 0,001 mg/1, fosfat 0,02 mg/1, toplam organik madde 1,61 mg/1 bulunmuştur. Özellikle nitrat kirliliği nedeniyle oluşabilen sağlık problemleri Methemoglobinemia hastalığı ve alınması gerekli önlemler hakkında bilgiler verilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT THE INVESTIGATION OF GROUNDWATER SOURCES OF QUALITY CRITERIA IN SOME COUNTY OF İZMİR ASARO?LU, Muammer MSc in Eng Supervior: Asst.Prof.Dr. Uğur Sunlu February 1999, 69 pages In this thesis, the research covers a large area in Buca, Narhdere, Konak counties. The groundwater, which were taken from 15 sample point were examined monthly for one year. Our aim is, determine of pollution in samples and offer a solution for in this matter's prevention and contribution to public health care. Izmir's large demand of drinking water is supplied from groundwater. Therefore, groundwater pollution problems, causes and quality were investigated. Drinking water quality criteria, which are pH, hardness, calcium hardness, magnesium hardness, organic matter, carbonate and bicarbonate, chloride, nitrite, nitrate ammonium and ammoniac, phosphates were examined.The results obtained can be summarized as follows; Water samples were taken from 5 stations and measured values were averaged from Buca region in 12 month, 7,14 for pH, 37,95 mg/1 for hardness, 42,47 mg/1 for calcium hardness, 81,97 mg/1 for magnesium hardness, 396,90 mg/1 for bicarbonate, 74,72 mg/1 for chloride, 0,04 mg/1 for nitrite, 22,25 mg/1 for nitrate, 0,016 mg/1 for ammonium, 0,016 mg/1 for ammonia, 0,19 mg/1 for phosphate, 1,62 mg/1 for organic matter. Water samples were taken from 5 stations and measured values were averaged from Konak region in 12 month, 7,12 for pH, 32,31 mg/1 for hardness, 65,00 mg/1 for calcium hardness, 62,77 mg/1 for magnesium hardness, 375,20 mg/1 for bicarbonate, 48,80 mg/1 for chloride, 0,018 mg/1 for nitrite, 17,67 mg/1 for nitrate, 0,008 mg/1 for ammonium, 0,008 mg/1 for ammonia, 0,37 mg/1 for phosphate, 1,54 mg/1 for organic matter. Water samples were taken from 15 stations and measured values were averaged from Narhdere region in 12 month, 7,08 for pH, 23,89 mg/1 for hardness, 41,56 mg/1 for calcium hardness, 48,00 mg/1 for magnesium hardness, 295,80 mg/1 for bicarbonate, 39,15 mg/1 for chloride, 0,003 mg/1 for nitrite, 4,15 mg/1 for nitrate, 0,0005 mg/1 for ammonium, 0,001 mg/1 for ammonia, 0,02 mg/1 for phosphate, 1,61 mg/1 for organic matter. Especially gave information about nitrate pollution related health problems such as Methemoglobinemia. Key Words : Groundwater pollution, drinking water quality. pfp '