Doğu Akdeniz'de kullanılan karides trollerine TED (kaplumbağa dışlama aleti) uygulanması üzerine bir ön çalışma
A preliminary study on the TED (turtle excluder device) application into the prawn trawls used in eastern mediterranean
  1. Tez No: 85504
  2. Yazar: ŞULE ATABEY
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ERTAN TAŞKAVAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Kaplumbağa Mortalitesi, Kaplumbağa dışlama aleti, TED
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
IV ÖZET DOĞU AKDENİZ'DE KULLANILAN KARİDES TROLLERİNE TED (KAPLUMBAĞA DIŞLAMA ALETİ) UYGULANMASI ÜZERİNE BİR ÖN ÇALIŞMA ATABEY, Şule Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Ertan Taşkavak Ocak 1999, 75 sayfa Dünya nüfusundaki sürekli artıştan dolayı denizel kaynakların paylaşımı ve aşın kullanımı bazı denizel türlerini tehdit etmektedir. Türkiye'nin Akdeniz kıyılarında görülen ve yuvalanma kumsallarına sahip iki deniz kaplumbağası türü, Chelonia mydas (Yeşil kaplumbağa) ve Caretta caretta (Adi deniz kaplumbağası), Tehlike Altodaki türler olarak listelenmiş ve koruma altına alınmışlardır. Gerçekte bir tatlısu kaplumbağası olan Nil yumuşak kabuklu kaplumbağası, Trionyx triunguis de deniz kaplumbağalanyla aynı habitatı paylaşmaktadır. Bu türler üzerine alman koruma tedbirleri daha ziyade yuvalanma habitatlan, yumurtalar ve yeni doğanların korunmasına yöneliktir. Ticari karides trolcülerince bu türlerin tesadüfi olarak yakalandıkları bilinmesine rağmen, kaplumbağaların tam olarak nerelerde yakalandıkları, en fazla hangi türün etkilendiği, yakalanmanın hangi derinlikte olduğu ve karides trollerince kaç tane kaplumbağanın yakalanıp öldüğüne dair refere edilmiş veri bulunmamaktadır. Bu çalışmada, prensip olarak deniz kaplumbağalarının kaçışını sağlamak üzere geh'ştirilmiş olan Kaplumbağa Dışlama Aletlerinin (TEDs) Doğu Akdeniz'de kullanılan karides trollerine adaptasyonu denenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A PRELIMINARY STUDY ON THE TED (TURTLE EXCLUDER DEVICE) APPLICATION INTO THE PRAWN TRAWLS USED IN EASTERN MEDITERRANEAN ATABEY, Şule MSc in Department of Basic Science Faculty of Fisheries Supervisor: Assoc Prof.Dr. Ertan Taşkavak January 1999, 75 pages Because of the continuos increase in word population, sharing and over exploding of marine sources endanger some marine species. Two species of sea turtles, Chelonia mydas (Green turtle) and Caretta caretta (Loggerhead turtle) occurring and having nesting beaches at the Mediterranean coasts of Turkey have been listed and protected under the Endangered Species Act. Nile soft-shelled turtle, Trionyx triunguis, an actually fresh water turtle, shares the same habitat with marine turtles as well. All conservation measures taken into consideration for these species mainly based on the nesting habitats, eggs and hatchlings. In spite of various data on sea turtle moralities such as where turtle captures occur, which species are more impacted, at what depths the majority of captures occur, and how many turtles are captured and killed by shrimp trawls, there is not any conservative measure for these species captured incidentally by commercial shrimp trawlers. In this study, the Turtle Excluder Devices (TEDs) which have been developed principally to allow desertion of sea turtles were practiced to adapt into the shrimp trawls used in Eastern Mediterranean. KeyWords: Turtle Mortality, Shirimping Turtle, TED, Turtle Excluder Device