Görevin ifası kapsamında kolluğun zor ve silah kullanma yetkisi
Authority to law enforcement's use of force within the scope of performance of duty
- Tez No: 855073
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET HULUSİ AKKAŞ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Hukuk, Law
 - Anahtar Kelimeler: Kolluk, Hukuka Uygunluk Sebebi, Görevin İfası, Zor ve Silah Kullanma Yetkisi, Law Enforcement, Reason for Compliance with Law, Performance of Duty, Authority to Use Force and Weapons
 - Yıl: 2024
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Erciyes Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışmada, görevin ifası kapsamında kolluğun zor ve silah kullanma yetkisi, kavramsal boyutu, yasal çerçevesi, uluslararası hukuktaki yeri, şartları, sınırları ve sınırın aşılması durumunda sonuçları ulusal ve uluslararası mahkeme kararlarıyla ele alınmıştır. Türk Ceza Kanunun 24. ve devamı maddelerinde yer alan hukuka uygunluk sebepleri meydana geldiği olaylarda eylem, hukuka uygun sayılmaktadır. Böylece bu eylemden dolayı fail sorumlu tutulamamaktadır. Görevin ifası da bu anlamda kanun hükmünün yerine getirilmesi ve amirin hukuka uygun emrinin yerine getirilmesi hallerinin düzenlendiği 24. madde kapsamında hukuka uygunluk sebebi olarak kabul edilmiştir. Bu haliyle kolluk, görevini ifası esnasında zor ve silah kullanma yetkisini yasal sınırları çerçevesinde kullandığı zaman sorumlu olmayacaktır. Zira eylemi baştan itibaren suç teşkil etmeyecek ve cezalandırma işlemi haliyle yapılamayacaktır. Ancak ne yazık ki kolluğun zor ve silah kullanma yetkisinin yeknesak olarak düzenlenmemiş olması bu yetkinin sınırlarının kolluk tarafından anlaşılmasını zorlaştırmaktadır. Bu çalışmada zor ve silah kullanma yetkisi tüm yasal çerçevesiyle ele alınmış ve uygulayıcılar açısından yeknesaklık sağlanmaya çalışılmıştır. Böylece kolluğun yetkisini kullanmadan önce uyması gereken sınırları öğrenmesi kolaylaştırılmaya çalışılmıştır. Belirtmek gerekir ki; kolluğun yetkilerini ve sınırlarını öğrenmesi noktasında kendilerine yeterli düzeyde eğitim verilmelidir. Bu eğitimi alan kolluk da zor ve silah kullanma yetkisini kullanırken yasalarda belirtilen bu sınırlara riayet etmeli, orantılı müdahalede bulunmalı ve ancak zorunluluk arz eden durumlarda bu yetkisini kademeli olarak kullanmalıdır.
Özet (Çeviri)
In this study, the law enforcement's authority to use force and weapons in the performance of its duty, its conceptual dimension, legal framework, place in international law, conditions, borders and consequences in case of exceeding the border are discussed with national and international court decisions. The action is considered lawful in cases where the reasons for legality specified in the 24th and subsequent articles of the Turkish Penal Code occur. Thus, the perpetrator cannot be held responsible for this action. In this sense, the performance of duty is accepted as a reason for compliance with the law within the scope of Article 24, which regulates the fulfillment of the provisions of the law and the lawful order of the superior. In this case, law enforcement officers will not be held responsible when they use their authority to use force and weapons within their legal limits while performing their duties. Because the act will not constitute a crime from the beginning and the punishment cannot be carried out as it is. However, unfortunately, the fact that the law enforcement's authority to use force and weapons is not uniformly regulated makes it difficult for the law enforcement to understand the limits of this authority. In this study, the authority to use force and weapons has been discussed within its entire legal framework and uniformity has been tried to be ensured for practitioners. Thus, it was tried to make it easier for law enforcement to learn the limits they must comply with before using their authority. It should be noted that; They should be given adequate training to learn the powers and limits of the law enforcement. While using the authority to use force and weapons, law enforcement officers who have received this training must comply with these limits specified in the law, intervene proportionately, and use this authority gradually only in cases of necessity.