Ceza muhakemesi hukukunda seri muhakeme ve basit yargılama usulleri
Accelerated procedure of trial and simple trial procedure in criminal procedure law
- Tez No: 855074
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH BİRTEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: 7188 sayılı Kanun, Hızlandırma ilkesi, Özel yargılama usulleri, Law No. 7188, Acceleration principle, Special procedures
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 242
Özet
Ceza muhakemesi süreci, soruşturma ve kovuşturma olmak üzere iki ana evreden oluşmaktadır. Bu evrelerin yegâne amacı, adli yolla maddi gerçeğe ulaşmaktır. Bu yüzdendir ki bu evreler Ceza Muhakemesi Kanunu'nda ayrıntılı olarak düzenlenmiştir. Maddi gerçeğe ulaşılırken geçilmesi gereken bu ayrıntılı yolun sonuçlarından biri, kesin hükme varmanın uzun süreler almasıdır. Diğer sonuç ise yargılama faaliyeti ile uğraşanların ağır yük altında kalmalarıdır. Hem yargılamaların uzun sürmesi hem de dosyaların sayıca fazla olması, maddi gerçeğe ulaşma yolunu içinden çıkılmaz bir hale getirmektedir. Kamuoyunda“Birinci Yargı Paketi”olarak bilinen 7188 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 24/10/2019 tarih ve 30928 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 7188 sayılı Kanun'un 23. maddesi ile 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 250. maddesi“Seri Muhakeme Usulü”, 7188 sayılı Kanun'un 24. maddesi ile 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 251. maddesi“Basit Yargılama Usulü”, 7188 sayılı Kanun'un 25. maddesi ile 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 252. maddesi“Basit Yargılama Usulünde İtiraz”olarak yeniden düzenlenmiştir. Bu müesseseler; önödeme, uzlaştırma, kamu davasının açılmasının ertelenmesi, hükmün açıklanmasının geri bırakılması gibi müesseseler ile birlikte yargının çığ gibi büyüyen iş yükünü azaltmak amacıyla ihdas edilmiştir. Çalışmamızda önce ceza ve ceza muhakemesi hukukunda yer alan alternatif uyuşmazlık çözüm yollarına değinilecektir. Sonra seri muhakeme usulü ve basit yargılama usulünün tanımı, hukukumuzdaki yeri, amacı, kendilerinden beklenen çözüm, niteliği ve tarafları incelenecek, karşılaştırmalı hukuktaki benzer müesseseler ile farklılıkları ortaya konulacaktır. Problem arz eden hususlara çözüm önerileri sunulacaktır. Ayrıca her bölümün sonunda seri muhakeme ve basit yargılama usulleri, anayasal haklar çerçevesinde değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
The investigation and prosecution procedures, which are included in the general principles of the criminal procedure law, are enacted in detail in order to reach the material truth through judicial means. As a result, it takes a long time to reach a final decision. The fact that the judicial authorities are under heavy burden becomes an inextricable situation. The Law No. 7188 on the Amendment of the Criminal Procedure Code and Some Laws, known as the“First Judicial Package”in the public, entered into force after being published in the Official Gazette dated 24/10/2019 and numbered 30928. Article 23 of the Law No. 7188 and Article 250 of the Criminal Procedure Law No. 5271“Simple Trial Procedure”, Article 24 of the Law No. 7188 and Article 251 of the Criminal Procedure Law No. 5271“Simple Trial Procedure”, Article 25 of the Law No. 7188 and Article 252 of the Criminal Procedure Law No. 5271 have been rearranged as“Objection in Simple Trial Procedure”. These establishments; It was established in order to reduce the workload of the judiciary, which was growing like an avalanche, together with the institutions such as prepayment, conciliation, postponing the initiation of a public lawsuit, and postponing the announcement of the verdict. In our study, first of all, alternative dispute resolution methods in criminal and criminal procedure law will be discussed. Then, the definition of accelerated procedure of trial and simple trial procedure, its place in our law, its purpose, the solution expected from them, their quality and parties will be examined, and their differences with similar institutions in comparative law will be revealed. In addition, at the end of each chapter, accelerated procedure of trial and simple trial procedures will be evaluated within the framework of constitutional rights.