Üsküdar ve İstanbul şeriyye sicillerinde kazf ve hakaret suçları (16. ve 17. yüzyıl)
Qazf and defamation crimes in Uskudar and Istanbul's court records (16th and 17th centuries)
  1. Tez No: 855072
  2. Yazar: MUHAMMED MUSTAFA KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN BAYDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, İslâm hukuku, kazf, hakaret, şer'î sicil, Ottoman Empire, Islamic law, qazf, defamation, court record
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Osmanlı Devleti'nin İslâm hukukunu tatbiki meselesi hukukçular ve tarihçiler arasında uzun süredir tartışılan bir konudur. Özellikle batılı araştırmacılar Osmanlı Devleti teorik anlamda İslâm hukukuna riayet etmiş olsa da bu hukuku uygulamadığını iddia ederken bazıları da Osmanlı Devleti'nin bu hukuku tam şekilde uyguladığını ve kâdıların İslâm hukukuna uygun hükümler verdiğini söylemektedir. Bu anlamda Osmanlı Devleti'nin İslâm hukuku uygulaması problem olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmamızda Osmanlı Devleti'nin İslâm hukukunu uygulayıp uygulamadığını kazf ve hakaret suçları bağlamında değerlendirdik. Bu amaçla ilk olarak İslâm hukuk doktrinindeki kazf ve hakaret suçlarını klasik fıkıh kitapları, Osmanlı fetva mecmuaları ve Osmanlı kanunnameleri ekseninde inceledik. Devamında ise İstanbul ve Üsküdar mahkeme kayıtlarında yer alan kazf ve hakaret suçlarını araştırdık ve İslâm hukuk doktrindeki kazf ve hakaret suçlarıyla uyuşup uyuşmadığını mukayese ettik. Böylece Osmanlı Devleti'nin bu hukuku uygulayıp uygulamadığına dair bir kanaate varılmak istenmiştir.
Özet (Çeviri)
The issue of the enforcement of Islamic law by the Ottoman Empire has been a subject of debate among researchers and historians for a long time. While Western researchers argue that the Ottoman Empire theoretically gave importance to islamic law however it did not enforce this law, others express that it fully practised this law and judges gave verdicts in accordance with Islamic law principles. In this context, the application of Islamic law by the Ottoman Empire appears to be problematic. In our study, we examined whether the Ottoman Empire enforced Islamic law in the context of qazf and defamation crimes or not. Therefore, we first examined the doctrines of qazf and defamation crimes in Islamic law doctrine through classical fiqh books, the Ottoman fatwa compilation, and the Ottoman legal codes. Subsequently, we researched qazf and defamation crimes found in Istanbul and Uskudar court records. Then we analyzed whether they are aligned with the doctrines of qazf and defamation crimes in Islamic legal theory or not. Thus, an attempt has been made to reach a conclusion regarding whether the Ottoman Empire applied this law or not.