Geleceğin mimarisinde kentsel dönüşüm: Akıllı şehirler
The urban transformation in the architecture of the future: Smart cities
  1. Tez No: 855128
  2. Yazar: BARIŞ YİĞİT CANPOLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FATİH ALTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı Şehir, Kentsel Dönüşüm, Teknoloji, Toplum, Mimari, Smart City, Urban Transformation, Technology, Society, Architecture
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Günümüzde hızlı nüfus artışı, kentsel alanlarda yoğunlaşma, çevresel sorunlar ve sürdürülebilirlik gibi önemli sorunlar, kentsel dönüşümün ve akıllı şehirlerin gittikçe artan bir önem kazanmasına neden olmaktadır. Bu tezin amacı, geleceğin mimarisi için kentsel dönüşüm ve akıllı şehirlerin nasıl bir araştırma alanı oluşturduğunu ve bu iki kavramın birleştirilmesinin modern şehirlerin sürdürülebilirlik, yaşanabilirlik ve verimlilik açısından nasıl bir dönüşüm sağlayabileceğini incelemektir. Bu tez, kentsel dönüşüm ve akıllı şehirlerin tarihsel gelişimini ve kavramsal çerçevesini ele almaktadır. Kentsel dönüşümün, eski ve işlevsizleşmiş alanları yeniden canlandırmak ve çevresel sürdürülebilirliği artırmak için nasıl bir araç olarak kullanılabileceği ve akıllı şehirlerin teknoloji ve veri kullanımıyla nasıl daha etkili hale getirilebileceği incelenmektedir. Bu çalışmanın özgün değeri, kentsel dönüşüm ve akıllı şehirlerin bir araya getirilerek yeni bir yaklaşım geliştirilmesini önermesidir. Geleneksel kentsel dönüşüm projeleri genellikle fiziksel altyapıyı iyileştirme odaklıdır, ancak bu tez, dijital teknolojilerin ve veri analizinin kentsel dönüşüm sürecine nasıl entegre edilebileceğine odaklanmaktadır. Bu yaklaşım, şehirlerin sürdürülebilirlik hedeflerini daha iyi karşılamalarına ve yaşanabilirliklerini artırmalarına olanak tanıyabilir. Bu tezin önemi, gelecekteki şehirlerin nasıl tasarlanması gerektiğine dair önemli bir rehber sunmasıdır. Bu tez ayrıca, kamu politika yapıcıları, şehir planlamacıları, mühendisler ve mimarlar için de önemlidir, çünkü bu profesyoneller geleceğin şehirlerini tasarlarken bu yeni yaklaşımları dikkate almalıdır. Tez çalışması üç ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde akıllı şehirler, ikinci bölümde kentsel dönüşüm, üçüncü bölümde ise akıllı şehir uygulamaları ve etkileri incelenecektir. Çalışmanın tezi; kentsel dönüşüm ve akıllı şehirlerin bir araya getirilmesinin geleceğin mimarisi için önemli bir perspektif sunduğu ve bu yaklaşımın şehirlerin sürdürülebilirlik, yaşanabilirlik ve verimlilik açısından daha iyi bir gelecek v inşa etmelerine katkı sağlayabileceğidir.
Özet (Çeviri)
Today, rapid population growth, concentration in urban areas, environmental problems and important problems such as sustainability are causing urban transformation and smart cities to become increasingly important. The aim of this thesis is to examine how urban transformation and smart cities constitute a research area for the architecture of the future and how combining these two concepts can transform modern cities in terms of sustainability, livability and efficiency. This thesis deals with the historical development and conceptual framework of urban transformation and smart cities. It is being studied how urban transformation can be used as a tool to revitalize old and dysfunctional areas and increase environmental sustainability, and how smart cities can be made more effective through the use of technology and data. The unique value of this study is that it proposes to develop a new approach by bringing urban transformation and smart cities Decoupled together. Traditional urban transformation projects are usually focused on improving physical infrastructure, but this thesis focuses on how digital technologies and data analysis can be integrated into the urban transformation process. This approach can allow cities to better meet their sustainability goals and improve their liveability. The importance of this thesis is that it provides an important guide on how future cities should be designed. This thesis is also important for public policy makers, urban planners, engineers and architects, as these professionals must take these new approaches into account when designing the cities of the future. The thesis study consists of three main parts. Smart cities will be examined in the first part, urban transformation in the second part, and smart city applications and their effects in the third part. The thesis of the study is that Decoupling urban transformation and smart cities together offers an important perspective for the architecture of the future and this approach can contribute to cities building a better vii future in terms of sustainability, livability and efficiency.