Words can cease a war/words can cut through the core: Linguistic dynamics of the political elite discursive space in Turkey
'Sözola kese savaşı, söz ola kestire başı': Türkiye'de siyasi elite ait söylemsel zeminin dilsel dinamikleri
- Tez No: 855129
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KEREM YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: elit, seçim, korpora, erişilebilirlik, parti, partizanlık, elite, elections, corpora, narrative, party, partisanship
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışma, vatandaşların siyasi anlatılara katılım tarzlarını ve bu anlatıları kendi siyasi bilgi, deneyim ve gözlemlerine karşı nasıl tarttıklarını incelemektedir. Ayrıca vatandaşların siyasi angajmanlarının, parti bağlantılarının ve partizan eğilimlerinin, siyasi anlatılara ve resmi veya gayri resmi olarak elde edilen bilgilere yaklaşımlarını nasıl etkilediğine bakmaktadır. Son olarak, bir topluluktaki veya ülkedeki sosyal ve politik mantığı yöneten bilgi ve açıklama hiyerarşisini inceler. Anlatının benimsenme yönünü, konu önceliklendirmesini değerlendirmek ve siyasi söylem ve farklı alanlardaki kanaat önderlerinin etkisini ölçmek için, çalışma, 2016 -2022 yılları arasında üst ve yerel düzey liderlik ve resmi iştirakleri tarafından yayınlanan 700.000 'den fazla tweet ve retweet'i kullanarak Türkiye'de mevcut görev ve muhalefet ittifaklarına mensup partiler ve siyasi ve sivil kümeler arasındaki görüş geçişkenliğini belirlemeye çalışmaktadır. Yapılan analiz sonucunda, anlatı dili, tonu ve baskınlığı açısından ülkede hiyerarşik bir akışkanlık olduğu ve muhalefet dahil diğer aktörler tarafından üretilen alternatif yahut karşıt anlatıların büyük ölçüde iktidar dili ve konusal odakları tarafından biçimlendirildiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the citizens' styles of engagement with political narratives, and how they weigh these narratives against their own political information, experience, and observations. It also looks into whether the citizens' political engagements, party affiliations, and partisan tendencies affect their approach to political narratives and formally or informally attained information. Last but not least, it looks into the information and explanation hierarchy that governs the social and political logic in a community or country. To assess the direction of narrative adoption, issue prioritization, and to measure the influence of the elite of political discourse and opinion, the study utilizes over 700.000 tweets and retweets posted between 2016-2022 by the top and and local-level leadership and formal affiliates of the parties belonging to the current incumbency and opposition alliances in Turkey and strives to determine the opinion transitivity between the political and civilian clusters. As a result of the analysis performed on the said material, the study finds that the flow of narratives, corpora, and the topical focus follow a top-down path, and even the contesting narratives poised against those of the political authority conform to the formative and linguistic standards of the authority narratives.