Nötr hidrojenin gözlemlerinden çıkarılan galaksimizin yapısı
Structure of our galaxy derived from observations of hi
  1. Tez No: 85513
  2. Yazar: H. AYBERG BİLAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CAN BATTAL KILINÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Galaksimizin kinematik ve dinamiği, kinematic and dynamic of our galaxy
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Astronomi ve Astrofizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
IV ÖZET NÖTR HİDROJENİN GÖZLEMLERİNDEN ÇIKARILAN GALAKSİMİZİN YAPISI BİLAL, H. Ayberk Yüksek Lisans tezi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Tez Yöneticisi : Yrd.Doc.Dr. Can (Battal) KILINÇ Eylül 1999, 139 sayfa Nötr hidrojenin dağılımı, 21 cm radyo çizgisinin salma ya da soğurulması ile karakterize edilir. 21 cm çizgisi yıldızlararası maddenin gözlenen ana bileşenidir ve 21 cm çizgi profilinin ölçümü yıldızlararası gazın hız dağılımının ayrıntılı çalışılmasına izin verir. Bu yüzden 21 cm çizgisinin fiziksel özellikleri diğer gökadalara ait bileşenlerin hem yıldızı! hem de yıldızlararası özellikleriyle yakından ilişkilidir. Bu tezde, nötr hidrojenin (21 cm çizgisi) gözlemsel verileri ile galaksimizin dönmesi, kinematiği, dinamik yapısı, temel yapısı ve 21 cm profillerinden elde edilen sonuçlar ile bu verilerin kullanılmasıyla galaksimizin haritalanması üzerine çalışılmıştır. Ayrıca galaksimizin yapısını kullanarak, yıldızlararası madde, yıldızlararası çevre, yıldızlararası gaz ortamındaki yapıyı oluşturan gaz ve tozun özellikleriyle gökadamızın iç ve dış yapısıincelenerek, sarmal kollardaki özellikleriyle karşılaştırma yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT STRUCTURE OF OUR GALAXY DERIVED FROM OBSERVATIONS OF HI BİLÂL, H. Ayberk MSc in Astrophysics Supervisor: Yrd. Doc.Dr.Can (Battal) Kılınç September 1999, 139 Pages Dispersion of neutral hydrogen is characterized by its 21 cm radyo line which is absorbed and emited.The 21 cm line is an observational main component of interstellar matters and measurment of this line profile permits us to detailed study on velocity dispersion of interstellar gas. Therefore, physical features of the 21 cm line is related with other stellar or interstellar pecularities. In this thesis, studying on rotation, kinematics and dynamical structure; main structure and surveying of our galaxy were studied which datas are obtained from observations of 21 cm neutral hydrogen line. Besides, features of gas and dusts which are the components of interstellar matter, interstellar media and Interstellar gas and thus interior and exterior structures of our own galaxy were examined and the features of spiral arms of the galaxy were comparised.