Antalya Körfezi'nde dağılım gösteren sokar balığı (siganus rivulatus forsskal, 1775)'nın yaş ve büyüme özellikleri
Age and growth of the marbled spinefoot (siganus rivulatus forsskal, 1775) distributing at Antalya bay
  1. Tez No: 85514
  2. Yazar: MURAT BİLECENOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Siganus rivulatus, yaş, büyüme, Doğu Akdeniz, Siganus rivulatus, age, growth, Eastern Mediterranean
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
IV ÖZET ANTALYA KÖRFEZİ'NDE DAĞILIM GÖSTEREN SOKAR BALIĞI (Siganus rivulatus Forsskâl, 1775)'NTN YAŞ VE BÜYÜME ÖZELLİKLERİ BİLECENOĞLU, Murat Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Murat Kaya Ocak 1999, 80 sayfa Bu çalışmada, Antalya Körfezi'nde dağılım gösteren Sokar balığı (Siganus rivulatusymn. yaş ve büyüme parametrelerini saptamak amacıyla Eylül 1997- Ağustos 1998 tarihleri arasında yakalanan 347 adet balık örneği incelenmiştir. Yaş tayininde posterior vücut pullarından yararlanılmış ve erkek bireylerin I.-X., dişi bireylerin ise I.-XL yaş grupları arasında dağılım gösterdiği bulunmuştur. Yaş-boy, yaş-ağırlık ile boy-ağırlık ilişkileri de hesaplanarak von Bertalanfry'nin boyca ve ağırlıkça büyüme sabitleri erkek bireyler için L» = 32.65 cm, K = 0.119 yıl“1, to = -1.43 yıl, W«, = 459.60 g; dişi bireyler içinse L» = 34.59 cm, K=0.123 yıl”1, to= -1.63 yıl, Woo= 595.99 g olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT AGE AND GROWTH OF THE MARBLED SPEVEFOOT (Siganus rividatus Forsskâl, 1775) DISTRIBUTING AT ANTALYA BAY BİLECENO?LU, Murat MSc. in Faculty of Fisheries Supervisor: Associate Prof. Dr. Murat Kaya January 1999, 80 pages In this research, age and growth of marbled spinefoot (Siganus rivulatus) were examined, based on 347 specimens collected from Antalya Bay between September 1997 and August 1998. Posterior body scales were used for age determination and it was found that, age ranged I-X and I-XI in males and females respectively. The relationships of age- length, age-weight and length-weight were also determined by using the growth characteristics of these fishes and von Bertalanffy growth parameters in length and weight were computed as Lqo=32.65 cm, K=0.119 year“1, t”= -1.43 year, W«p459.60 g for males; and L«,=34.59 cm, K=0.123 year“1, t”= -1.63 year, W«,=595.99 g for females.