Politico-institutional change and urban renewal in the neoliberal era: The case of Ulus Square, Ankara
Neoliberal dönemde siyasi-kurumsal değişim ve kentsel yenileme: Ulus Meydanı, Ankara örneği
- Tez No: 855163
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KEMAL BAYIRBAĞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Şehircilik ve Bölge Planlama, Public Administration, Political Science, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: kentsel girişimcilik, yasal belirsizlik, enformellik, yönetsel taktikler, kentsel yenileme, urban entrepreneurialism, legal indeterminacy, informality, administrative tactics, urban renewal
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 416
Özet
Kentsel yenileme süreçlerini düzenleyen kuralların çoğalması ve sürece dahil olan aktörlerin çokluğu sebebiyle, yenileme süreçleri giderek daha fazla sorunla karşı karşıya kalmakta ve bunların birçoğu yargı süreçlerine konu olmaktadır. Kentsel yenilemenin önünde engel olarak görülen bu zorlukların üstesinden gelmek için kamu otoriteleri yasallık/yasadışılık ve formellik/enformellik sınırlarında gezinmekte, hatta kimi zaman yasal ve formel alanın dışına çıkma eğilimi göstermektedir. Bu çalışma, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin (ABB) 2000 sonrası dönemde Ankara'nın tarihi kent merkezinin kalbinde yer alan Ulus Meydanı'ndaki kentsel yenileme girişimlerini merkeze alarak bu eğilimi incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma, ABB'nin bu girişimlerin neden başarısız olduğunu ve bu başarısızlığı aşmak için hangi yönetimsel taktikleri kullandığını soruşturmaktadır. Ayrıca, ABB'nin yasal belirsizlik ve enformelliği kentsel yenileme sürecinde nasıl kullandığını da analiz etmektedir. Ulus Meydanı'nın çok kurallı ve çok aktörlü yapıda bir kentsel mekan olduğunu ve bu nedenle kentsel yenileme sürecinin karmaşık ve çatışmalı olduğunu ortaya koymaktadır. ABB'nin kentsel yenileme sürecinde karşılaştığı zorlukların, mali sınırlamalar, kentsel politika öncelikleri, bölgenin tarihi ve kültürel önemi, sosyal direnç, meşruiyet kaygıları, meslek odaları ve yerel sakinler tarafından başlatılan yasal itirazlar ve yaklaşan seçimler gibi çeşitli faktörlerden kaynaklandığını ileri sürmektedir. Bunun yanında çalışma, ABB'nin kentsel yenileme girişimlerinin başarısızlığının, bölgede büyük, tekil ve uzlaşılabilir çıkarların olmaması ve kentsel koalisyonun kurulamaması ile de yakından ilişkili olduğunu savunmaktadır. Kentsel koalisyonun kurulamamasının enformel kanalları işlemez hale getirdiğini ileri sürmektedir. Buna bağlı olarak, kentsel yenileme sürecindeki kilitlenmeyi açmak için ABB'nin artan biçimde yasal alanın dışına çıktığını tespit etmektedir.
Özet (Çeviri)
Due to the proliferation of rules governing urban renewal processes and the multiplicity of actors involved, renewal processes are increasingly confronted with challenges, many of which become subjects of judicial proceedings. In order to overcome these challenges that hinder urban renewal, public authorities navigate on the edge of legality/illegality and formality/informality, demonstrating a tendency to leverage legal indeterminacies and informalities. This dissertation focuses on examining this tendency by centering on urban renewal initiatives of the Ankara Metropolitan Municipality (AMM) in Ulus Square, located at the heart of the historical city center of Ankara, in the post-2000 period. The study investigates why these initiatives failed and what administrative tactics the AMM employed to address this failure. Additionally, it analyzes how the AMM utilized legal indeterminacy and informality in the urban renewal process. It highlights Ulus Square as an overregulated and multi-actor urban space, thereby demonstrating the complexity and contentious nature of the urban renewal process. The study suggests that the challenges AMM faced in the urban renewal process stem from various factors, including financial constraints, urban policy priorities, the historical and cultural significance of the area, social resistance, legitimacy concerns, legal challenges initiated by professional associations and local residents, and upcoming elections. Furthermore, the study argues that the failure of AMM's urban renewal initiatives is closely related to the absence of large, monolithic, and negotiable interests in the region, hindering the formation of an urban coalition. It contends that the failure to establish an urban coalition renders informal channels ineffective. Consequently, it identifies that the AMM increasingly stepped outside the legal sphere to break the deadlock in the urban renewal process.