The international in Turkish Islamist thought
Türk İslamcı düşüncesinde uluslararası
  1. Tez No: 855191
  2. Yazar: TUNAHAN YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZANA AYŞE ÇITAK AYTÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türk İslamcılığı, Batı-dışı Uluslararası İlişkiler, Küresel Uluslararası İlişkiler, medeniyetçilik, emperyalizm, Turkish Islamism, non-Western IR, Global IR, civilizationism, imperialism
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 559
Özet
Bu tez, Türk İslamcıların uluslararası anlayışlarını incelemektedir. Çalışma, Türkiye'deki İslamcıların uluslararası gerçekliği nasıl yorumladıklarını ve daha arzu edilir bir uluslararası düzene ulaşmak için neler önerdiklerini sorgulamaktadır. Bu kapsamda, Batı-dışı uluslararası anlayışlar literatürüne ve yakın zamanda ortaya çıkan Küresel Uluslararası İlişkiler ajandasına dayanmaktadır ve Uluslararası İlişkiler disiplinindeki Avrupa-merkezcilik ile Batı-dışı coğrafyalardaki farklı uluslararası anlayışlar ve pratikler arasında var olan boşluğu doldurma çabasının bir parçasıdır. Bu tez, Türkiye'de 1940'lardan 2010'lara uzanan bir zaman diliminde yayımlanan İslamcı dergilerin nitel bir analizine dayanmaktadır. Çalışma, Türk İslamcıların uluslararası düzene dair açıklamalarının, realizm, emperyalizm, tekil medeniyetçilik ve çoğul medeniyetçilik teorileri arasında gidip geldiğini ortaya çıkarmaktadır. Ayrıca, Türk İslamcıların uluslararası değişime dair önerilerinin, Pan-İslamizm kavramı etrafında döndüğünü göstermektedir. Tezin temel önermesi, Türk İslamcıların, yekpare bir uluslararası düşünce ekolü oluşturmamalarına rağmen, Batı modernliği ile İslami özgünlük iddiasını eklektik bir şekilde birleştiren, güç odaklı ve sentetik bir uluslararası anlayışlar dizisi önerdikleridir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the Turkish Islamist conceptions of the international. It questions in what ways Islamists in Turkey interpret the international reality, and what they offer to achieve a more desirable international order. The analysis is part of an effort to bridge the gap that has existed between the Eurocentric study of international relations and its diverging conceptions and practices in different parts of the world, culminated in the literature on the non-Western conceptions of the international and the recent agenda of Global International Relations. The thesis relies on a qualitative analysis of Islamist journals, published in Turkey from the 1940s to the 2010s. It reveals that the Turkish Islamist explanations of the international have oscillated between their theories of realism, imperialism, civilization in the singular, and civilizations in the plural. It also demonstrates that the Turkish Islamist prescription of international change revolves mainly around the notion of Pan-Islamism. The central premise of the thesis is that while Turkish Islamists do not constitute a monolithic school of international thought, they propose a diverse set of power-oriented and synthetic conceptions of the international, eclectically combining the Western modernity and what can be considered as the Islamic authenticity.