Traditional Turkish women's clothing from the province of Izmir in the 19th and 20th centuries
19. ve 20. yüzyılda İzmir ilinde geleneksel Türk kadın giyimi
  1. Tez No: 855197
  2. Yazar: CEREN AKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. ELVAN ÖZKAVRUK ADANIR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: El Sanatları, Halk Bilimi (Folklor), Tarih, Crafts, Folklore, History
  6. Anahtar Kelimeler: Geleneksel Türk Kadın Giyimi, Üçetek, Cepken, Şalvar, Türk Giyim Tarihi, İzmir Etnografya Müzeleri, Traditional Turkish Woman Clothing, Uçetek, Cepken, Shalvar, Turkish Clothing History, Izmir Ethnography Museums
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tasarım Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tasarım Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 280
Özet
Bu tez, İzmir ilindeki geleneksel Türk kadın giyiminin tasarım ve yapım tekniklerini incelemektedir. Giyim sadece korunma ve örtünme işlevi görmez, aynı zamanda kültürün ve kimliğin bir göstergesidir. Geleneksel kıyafetlerin analizi, kültürün görsel olarak en dinamik ifadesi olan Türk giyim tasarımında yer alan ayırt edici unsurların, bilinmeyen ayrıntıların ve özenli üretim süreçlerinin keşfedilmesine yardımcı olmaktadır. On dokuzuncu ve yirminci yüzyılın başlarında İzmir'de yaşayan Türk kadınlarının geleneksel kıyafet tasarımlarını sistematik bir şekilde araştırmak için giysiler üzerinde derinlemesine gözlem ve incelemeler yapılmıştır. İzmir ilinin coğrafi durumu, tarihi, sosyo-ekonomik durumu üretilen giysi ve kumaşlarda etkili olmuştur. Ancak Avrupa modasının yayılmasıyla birlikte geleneksel Türk kadın giyimi değişmeye ve yok olmaya başlamıştır. On dokuzuncu yüzyıldan yirminci yüzyılın başlarına kadar giysi tasarımına odaklanan araştırma, İzmir'deki üç müzede (İzmir Etnografya Müzesi, Ege Üniversitesi Etnografya Müzesi, Ödemiş Belediyesi Kent Arşivleri ve Müzesi) bulunan kırk yedi Türk kadın giysisinin analizi üzerinden ilerlemiştir. Etnografya müzelerinde yapılan bu çalışma, Türk giysilerinin sıfır atık ve çok işlevli bir şekilde tasarlandığını ortaya koymuştur. Bu tez, akademik çalışmalarla araştırılmamış bir alanda yeni bilgiler sunmaktadır. Giyim kültürümüzün tanıtılması ve tanınmasındaki en önemli eksikliklerden birinin nedeni bu konunun yeterince araştırılmış olmaması ve kaynak eksikliğidir.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the design and construction techniques of traditional Turkish women's clothing in Izmir. Clothing does not only serve as protection and cover but also as a signifier of culture and identity. The analysis of traditional clothing helps to explore the distinctive elements, unknown details, and elaborate production processes involved in the design of Turkish clothing, which is the most visually dynamic expression of culture. In-depth observations and examinations were made on the clothes to systematically research the traditional clothing design of Turkish women living in Izmir in the nineteenth and early twentieth centuries. The geographical situation, history, and socio-economic condition of Izmir Province had been effective in the clothing and fabrics produced. Turkish clothing style consisted of similar outfits through the centuries. However, with the spread of European fashion, traditional Turkish women's clothing started to change and disappear. Focusing on the design of clothes from the nineteenth to the early twentieth centuries, the research progressed through the analysis of forty-seven Turkish women's clothing found in three museums (Izmir Ethnography Museum, Ege University Museum of Ethnography, and Ödemiş Municipality Urban Archives and Museum) in Izmir Province. This study in ethnography museums revealed that Turkish clothes were designed in a zero-waste and multifunctional manner. This thesis presents new knowledge in a field not explored by academic study. The reason for one of the most important deficiencies in promoting and recognizing our clothing culture is the lack of sufficient research on this subject and the lack of published sources.