Effect of macroeconomic news announcement on bond market
Makroekonomik haber duyurularının tahvil piyasasına etkisi
- Tez No: 855198
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMA DUBE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
- Anahtar Kelimeler: Gelişen Piyasa, Devlet Tahvili Getirisi, Yerel Para Cinsinden Tahvil Piyasaları, Yabancı Tahvil Piyasası Payı Eşiği, Küresel Riskten Kaçınma, Haber Etkisi, Emerging Market, Sovereign Bond Yield, Local Currency Bond Markets, Foreign Ownership Threshold, Global Risk Aversion, News Impact
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Finansal İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu tezin temel amacı, gelişmekte olan piyasalarda yerel para birimi cinsinden devlet tahvili getirilerini etkileyen unsurlara olarak odaklanarak tahvil piyasalarının davranışını etkileyen faktörleri açıklamaktır. Bu analiz, hem yerel hem de uluslararası faktörlerin etkisinin ayırt edilmesini ve yabancılarin tahvil piyasasindaki payı ile global risk iştahı arasındaki bağlantıların açıklanmasını içermektedir. Bu tezin ilk bölümünde, tahvil piyaysindaki yabancı yatırımcı payı ve küresel risk iştahının gelişmekte olan piyasalarda yerel para birimi cinsinden ihraç edilen uzun vadeli devlet tahvillerinin getirilerini nasıl etkilediği incelenmektedir. Yeni bir yaklaşımla panel iki eşik değişkenli regresyon modeli kullanılarak analiz yapılmaktadır. Bu analiz yurt içi devlet tahvili piyasasına yabancı katılımının uzun vadeli devlet tahvili getirisinin azalmasına yol açtığını ve yabancı katılımın bir eşik seviyesinin bulunduğunu göstermektedir. Bu bölümde küresel risk iştahının yabancı katılım düzeyiyle etkileşimi de dikkate alı. Analiz, 19 gelişmekte olan piyasa ülkesini kapsıyor ve bu ekonomilerdeki tahvil getirilerini yönlendiren faktörlerin anlaşılmasına katkıda bulunuyor. Bu araştırma, Amerikan Merkez Bankası Federal Reserve'ün 2015'teki faiz artırımlarını son nokta olarak belirliyor. Bu tarih küresel mali koşullardaki bir değişime işaret etmesi nedeniyle tercih edilmistir. Bu tezin ikinci bölümünde makroekonomik haberlerin ve risk iştahının Türkiye'deki yerel para birimi devlet tahvil getirileri üzerindeki etkisini incelenmektedir. Analiz 2005'ten 2023'e kadar olan verisetinde olay yöntemi (event study) kullanılarak yapılmaktadır. Beklenmedik makroekonomik haberlerin, para politikası duyurularının ve risk olaylarının Türkiye tahvil getirilerinin ortalama ve koşullu oynaklığı üzerine etkisi incelenmektedir. Araştırma, tahvil piyasasının risk iştahındaki değişimlere verdiği dinamik tepkiyi de dikkate almaktadır. Çalışma, enflasyonun ve diğer yurt içi göstergelerin tahvil getirileri üzerindeki önemli etkilerini ortaya koyuyor. Bu sonuclar gelismis ulke piyasalarindaki sonuclarla da tutarlı olup aynı zamanda yurt içi ekonomik koşullar ile küresel değişimler arasındaki karmaşık etkileşimi de goz onune aliyor. Araştırma, VIX endeksinden türetilen bir Risk Durumu değişkenini dahil ederek ve yerel jeopolitik olayları dikkate alarak, değişen risk algılarına ve makroekonomik haber olaylarına tahvil piyasasının dinamik tepkilerinin anlaşılmasına katki sağlıyor. Bu çalışma, yurt içi tahvil getirilerinin belirleyicilerini açıklamak için yeni bir model kullanarak literatüre katkı sağlamaktadır. Odak noktası, geçmiş araştırmalarda daha sinirli incelenen gelişmekte olan ulke piyasalaridir. Ayrıca bu çalışma, devlet tahvili piyasalarının küresel ve yerel haber etkisini ülke düzeyinde, özellikle Türkiye piyasasına odaklanarak araştırıyor. Bu bölüm aynı zamanda çeşitli tahvil vadeleri üzerindeki etkileri inceleyerek mevcut literatürdeki bir boşluğu da ele almakta ve Türkiye'deki getiri eğrisinin tüm hassasiyetlerine ilişkin bilgiler sunmaktadır. Bu analizde, ekonomik tahmin anketi verilerinden oluşan kapsamlı bir veri seti kullanılmistır. Genel olarak bu kapsamlı yaklaşım, gelişmekte olan piyasa tahvillerinin karmaşık dinamikleri ve bunların getirilerini şekillendiren çeşitli yerel ve uluslararası faktörlerle ilgilenen yatırımcılara, politika yapıcılara ve akademisyenlere bilgiler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this dissertation is to explain the factors effecting the behavior of the bond markets, with a specific focus on the elements affecting the local currency-denominated government bond yields in emerging markets. This analysis involves distinguishing the impact of both domestic and international factors and explaining the connections between foreign ownership and worldwide risk appetite. The first research question of this dissertation examines how foreign participation and global risk appetite affect the yields of government bonds with long-term maturity issued in local currencies within emerging markets. We use a novel approach by utilizing the panel two threshold variable model. Our analysis of panel data shows that foreign participation in the domestic government bond market leads to a decrease long-term government yield, and there is a threshold level in foreign participation. We also look at the global risk appetite interaction with the level of foreign participation. The analysis incorporates 19 emerging market countries, contributing to an understanding of the factors driving bond yields in these economies. This study concludes at the Federal Reserve's interest rate hike in 2015. The timing is pivotal, as it marks a shift in global financial conditions, offering a natural boundary for our analysis of emerging market economies' bond yields in relation to foreign ownership and debt levels. The second research question explores the impact of macroeconomic news and risk appetite on local currency government bond yields in Türkiye, utilizing an event study with data from 2005 to 2023. We explore the influence of unexpected macroeconomic news, monetary policy announcements, and risk events on the average and conditional volatility of Turkish bond returns. The research extends beyond the reaction of bond prices to unexpected news by exploring the dynamic response of the bond market to variations in risk appetite. The study reveals significant impacts of inflation and other domestic indicators on bond returns, a pattern consistent with mature markets, while also highlighting the intricate interplay between domestic economic conditions and global shifts. By incorporating a Risk State variable derived from the VIX index and considering local geopolitical events, the research provides an understanding of the dynamic bond market responses to varying risk perceptions and news events. This study contributes to the literature by utilizing a novel model to explain the determinants of domestic bond yields. The focus on is emerging markets, which is a segment that has been relatively ignored in past research. Also, this study explores the global and local news impact of government bond markets at a country level specifically focusing on the Turkish market. This part also addresses a gap in the existing literature by examining the effects on various bond maturities, offering insights into the entire yield curve's sensitivities in Türkiye. This analysis is facilitated by utilizing a comprehensive dataset consisting of economic forecast survey data. Overall, this comprehensive approach provides insights for investors, policymakers, and academics interested in the complex dynamics of emerging market bonds and the various domestic and international factors shaping their yields.