Does internal migration contribute to women's educational attainment? Evidence from Turkey
İç göç kadınların eğitim düzeyine katkıda bulunur mu? Türkiye'den kanıt
  1. Tez No: 855196
  2. Yazar: ŞEVVAL DEMİRTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLHAN CAN ÖZEN, PROF. DR. MELTEM DAYIOĞLU TAYFUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Economics, Education and Training, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: iç göç, kadın, eğitim, Türkiye, Eğilim Puanı Eşleştirmesi, internal migration, women, education, Turkey, Propensity Score Matching
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışma, iç göçlerin 25-49 yaş arası kadınların eğitim düzeyleri üzerindeki etkisini incelemekte ve bu göçlerin bu kadınların tamamladığı toplam eğitim süresine katkısının olup olmadığını tespit etmeyi amaçlamaktadır. Dahası, bu kadınların demografik karakteristikleri ve onların yaşadığı göçlere dair sebepler, göçlerin yönleri gibi daha derin detayları da incelemektedir. Bu amaçla, 2018 yılında yapılan Türkiye Nüfus Sağlığı Araştırması verilerini kullanıyoruz ve analizlerimizde Kısmi En Küçük Kareler (KEKK) Regresyonu ve göç kararının olası endojenite sorunu nedeniyle Eğilim Puanı Eşleştirmesi (EPE) yöntemlerini kullanıyoruz. Analizlerimizden elde ettiğimiz sonuçlar şunu gösteriyor ki, Türkiye'de 25-49 yaş arası kadınların 25 yaşına kadar en az bir iç göç deneyimlemiş olması, kadınların tamamlanan ortalama eğitim yılına katkıda bulunmaktadır. KEKK'ye göre bu katkı 0,948 yıl iken, farklı eşleştirme tekniklerini kullanan EPE'ye göre katkısı 1,107 ile 1,225 yıl arasında değişmektedir. Deneyimlenen göçlerin sayısı dikkate alındığında, KEKK sonuçlarına göre, 25 yaşından önce bir, iki ve üç veya daha fazla kez göç etmiş kadınların göç etmemiş olanlara göre sırasıyla 0,383 1,652 ve 2,695 yıl daha fazla eğitime sahip olma eğiliminde olduğu görülmüştür. Ayrıca, KEKK analizine göre, il merkezinde doğan, anadili Türkçe olan, annesi veya babası eğitimsiz değil de ilkokulu tamamlamış veya daha yüksek bir eğitim seviyesine sahip olan kadınların, daha yüksek ortalama tamamlanan eğitim yılı deneyimleme eğiliminde oldukları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines the effect of internal migrations on 25-49 aged women's educational attainment and aims to determine whether such migrations contribute to the total years of schooling completed by these women or not. It also investigates the details of these women's demographic characteristics and their migrations, including their reasons and direction. To conduct this study, we use data from the 2018 Turkish Demographic Health Survey. In analysis, we primarily use the Ordinary Least Squares method, but due to the possible endogeneity problem of the migration decision, we also apply the Propensity Score Matching method. Our analysis suggests that the experience of at least one internal migration until the age of 25 contributes to mean total completed years of education of women aged 25-49 in Turkey. According to OLS, this contribution is 0.948 years, while PSM, which employs different matching techniques like nearest-neighborhood, caliper, and kernel matching, ranges between 1.107 and 1.225 years. When the number of experienced migrations considered, the OLS results show that women who have migrated one, two, three or more times before age 25 are more likely to have higher mean years of education than those who haven't migrated, by 0.383, 1.652, and 2.695 years, respectively. In addition, according to the OLS estimations, women who were born in a province center, have Turkish as mother tongue, and have a mother or father with primary complete or higher educational attainment rather than no education, tend to have higher mean total completed years of schooling.