Geometrik yer tanımlamada bilgisayarlı modelleme
Computer modelling of location problems
  1. Tez No: 85537
  2. Yazar: MUSTAFA METE EKOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Computer Aided Desingn (CAD), Geometrik modelleme
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
ÖZET GEOMETRİK YER TANIMLAMADA BİLGİSAYARLI MODELLEME EKOL, Mustafa Mete Yüksek Lisans Tezi, Matematik Bölümü Tez Yöneticisi; Prof. Dr. M ÇALIŞKAN Temmuz 1999, 139 Sayfa Günümüzde bilgisayar dünyasının baş döndüren bir şekilde ilerleme sinin temel nedenlerinden birisi de geometrik uygulamaların geliştirilmesi dir. Bu uygulamalar birçok alanda yoğun bir şekilde kullanıldığından, bu durum kendisine gelişmesi gereken ve araştırılmaya müsait bir konum ka zandırmışlar. Örneğin askeri sistemlerde konum belirlemede, mimaride, bilgisayar destekli çizimde (CAD), oyun sektöründe, çeşitli bilgisayar programlarında, basılı yayın organlarında geometrik uygulamalar kullanıl maktadır. Geometrik yer tanımlamada kullanılan birçok kompleks iki boyutlu şekil, kare, dikdörtgen ve çemberden oluşmuştur. Çeşitli programlarda kullanılan grafikleri üretmek ve şekillerin geometrik özelliklerini hesapla mak için bu şekilleri doğru ve kesin bir şekilde modellemek gerekmekte dir. Ayrıca kompleks üç boyutlu nesneleri, küplerin, dikdörtgen, priz malarının, silindirlerin ve kürelerin kombinasyonu olarak tammlayabiliriz. Bu şekiller ve bunları kompleks şekillere dönüştürmekte kullanılan yön-n temler birçok bilgisayar grafik uygulamasının anahtarı olan basit katı modellemenin temelini oluşturmaktadır. Bu nedenle hangi noktaların bu yapıların içinde, hangilerinin dışında veya sınırında olduğunun tespiti ve bu şekillerden daha kompleks şekiller elde etmek İçin nasıl birleştirilebileceği nin bilinmesinde çok fayda vardır. Bu amaçla çalışmamızın ilk bölümünde çokyüzlülerin genel özellikleri verilmiş, ikinci bölümde iki boyutlu geo metrik yapılar tanımlanıp özellikleri incelenerek modelleme için gerekli en uygun yöntemlerin belirlenmesiyle üçüncü bölümde bu bilgilerin ışığında üç boyutlu geometrik yapılar ve aralarındaki ilişkiler en uygun yöntemler belirlenerek hesaplanmıştır. Son bölümde ise yapılan bilgisayar programla rıyla iki boyutlu kartezyen düzlemde kare, dikdörtgen ve çember ve üç boyutlu uzayda ise küp, blok ve küre koordinat eksenlerine paralel olacak biçimde modellenerek özellikleri belirtilmektedir. Bunların programlan hazırlarken kullanım kolaylığı ve görsellik amacı ile Borland Delphi 3.0 programı kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT COMPUTER MODELLING OF LOCATION PROBLEMS EKOL, Mustafa Mete Msc in Science Fac. Supervisor, ProfDr.Ali.ÇALIŞKAN September, 1999, 139 pages Nowadays, one of the basic reasons in the development of computer technology is the development of geometrical applications. These applications are used so this subject must be development and searchable. For example, some areas that geometric applications are used, in military systems, in defining, in architecture, in computer aided desing (CAD), in press and media, etc. Many complex two dimensional shapes that are used for defining locality are composed of squares, rectangles and circles. We must strictly and model the shapes, to make the graphics used in many programs and to find the properties of the shapes. On the other hand, we can define the three dimensional things with cubes, blocks, cylinders and shapes. These shapes and the methods to convert these shapes into complex shapes is the key to many fundemental of simple solid modeling. For this reason, to be must know which points are in the structure, which points are out of the structure are in the boundary and we must know the method how to combine to form a complex shape.vm So, in the first chapter of our study the general properties of polygons are given. In Chapter 2, two dimensional geometric structure are defined then- properties studied and the appropriate modellings are stated. In chapter 3, three dimensional structure and proper methods are defined and studied. In the last chapter, by means of a computer program, square, rectangle and circle in two dimensional space, cube, block and sphere in three dimensional space are modelled parallel to the axis and their properties studied. For Simplicity and visuality Borland Delphi 3.0 is used for programming.