Çift çene cerrahisi yapılan hastalarda baş postürü ve çiğneme kaslarının elektromiyografik aktivitesindeki değişimlerin incelenmesi
Investigation of changes in head posture and electromyographic activity of the masticatory muscles in double jaw surgery patients
  1. Tez No: 855378
  2. Yazar: ALİ KAĞAN ÖZEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL CEYLAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: çiğneme kasları, elektromiyografi, ortognatik cerrahi, postür, electromyography, masticatory muscles, orthognathic surgery, posture
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı çift çene ortognatik cerrahi uygulanan iskeletsel sınıf III malokluzyonlu bireylerde; doğal baş/boyun postüründe ve çiğneme kaslarının EMG aktivitesinde kısa dönemde meydana gelen değişimlerin incelenmesidir. Materyal ve Metot: Bu çalışmada, iskeletsel sınıf III anomalili hastalarda bimaksillar ortognatik cerrahi öncesi (T0), 3 ay (T1) ve 6 ay (T2) sonrasında elde edilen lateral sefalometrik filmler ve EMG kayıtları üzerinde, baş/boyun postüründeki ve çiğneme kaslarının EMG aktivitesindeki değişimler değerlendirilmiştir. Postural değişimler ortalama yaşları 22.5 yıl olan 31 bireyin (15 erkek, 16 kadın) filmleri üzerinde, kas aktivitesindeki değişimler ortalama yaşları 21.7 yıl olan 26 bireyin (12 erkek, 14 kadın) EMG kayıtları üzerinde değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde Friedman testi kullanılmıştır. Bulgular: Postural parametrelerden SN/TV açısı T1-T0 döneminde önemli düzeyde azalma ve ML/CVT açısı aynı dönemde önemli düzeyde artış göstermiş ancak T2-T0 döneminde bu ölçümlerde önemli bir değişim bulunmamıştır. Diğer postural ölçümler ise tüm süreç boyunca önemli bir değişim göstermemiştir. EMG aktivitesindeki değişimlerin değerlendirilmesinde; tüm kaslar için kapama fonksiyonu esnasında önemli düzeyde bir değişiklik kaydedilmemiştir. Sağ/sol masseter kasın sıkma/çiğneme fonksiyonları esnasında T1-T0 döneminde önemli düzeyde azalma, sağ masseter kasın sıkma fonksiyonu esnasında T2-T1 döneminde önemli düzeyde artış görülmüştür. Sağ anterior temporal kasın EMG aktivitesi; sıkma fonksiyonu esnasında T1-T0 döneminde önemli düzeyde azalırken, T2-T1 döneminde önemli düzeyde artmış, çiğneme/yutkunma fonksiyonları esnasında T1-T0 ile T2- T0 dönemlerinde önemli düzeyde azalmıştır. Sol anterior temporal kasın EMG aktivitesi; sıkma fonksiyonu esnasında T1-T0 döneminde önemli düzeyde azalırken, T2-T1 döneminde önemli düzeyde artmış, çiğneme fonksiyonu esnasında T1-T0 döneminde önemli düzeyde azalmıştır. Aynı kasın yutkunma fonksiyonu esnasındaki EMG aktivitesinde T2-T0 döneminde önemli düzeyde azalma bulunmuştur. Sonuç: Çift çene ortognatik cerrahi sonrasında baş ve boyun postüründe 6 aylık dönemde önemli bir değişim kaydedilmemiştir. Çiğneme kaslarının EMG aktivitesinde ise 3 aylık dönemde bazı fonksiyonlar esnasında kısmi değişimler belirlenmiş, ancak 6 aylık dönemde genel olarak önemli bir değişim kaydedilmemiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The present study aimed to investigate the short-term changes in natural head/neck posture and EMG activity of masticatory muscles in individuals with skeletal class III malocclusion who underwent double jaw orthognathic surgery. Material and Method: In the present study, changes in head/neck posture and EMG activity of masticatory muscles were evaluated on lateral cephalometric films and EMG recordings obtained before (T0), 3 months (T1) and 6 months (T2) after bimaxillary orthognathic surgery in patients with skeletal class III anomalies. Postural changes were evaluated on the radiographs of 31 individuals (15 male, 16 female) with mean age of 22.5 years, and changes in muscle activity were evaluated on the EMG records of 26 individuals (12 male, 14 female) with mean age of 21.7 years. The Friedman test has been used in the analysis of the data. Findings: The postural SN/TV angle parameter showed a significant decrease in the T1-T0 period and ML/CVT angle showed a significant increase in the same period, but no significant difference was found in these measurements in T2-T0 period. Other postural measurements did not exhibit a significant change throughout the entire period. In the evaluation of changes in EMG activity, no significant change was recorded during the closing function for all muscles. There was a significant decrease during the clenching/chewing function of the right/left masticatory muscle during the T1-T0 period and a significant increase during the clenching function of the right masticatory muscle during the T2-T1 period. EMG activity of the right anterior temporal muscle decreased significantly during the clenching function in the T1-T0 period, increased significantly in the T2-T1 period, and decreased significantly in the T1-T0 and T2-T0 periods during the chewing/swallowing functions. The EMG activity of the left anterior temporal muscle decreased significantly during the squeezing function at T1-T0, increased significantly at T2-T1, and decreased significantly at T1-T0 during the chewing function. The EMG activity of the same muscle during swallowing function was found at a significant level in the T2-T0 period. Conclusion: After orthognathic surgery for double jaw, no significant change in head and neck posture was recorded during the 6 months period. EMG activity of masticatory muscles showed partial changes during some functions in three months period, but no significant change in 6 months period.