Catalytic liquid phase oxidation of toluene to benzoic acid using pure oxygen and determination of optimum process variables
Toluenin sıvı evrede saf oksijen kullanılarak benzoik asite oksidasyonu ve optimum proses değişkenlerinin saptanması
  1. Tez No: 85549
  2. Yazar: ALİ GİZLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDEN ALPAY, PROF. DR. SÜHEYDA ATALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: toluen oksidasyonu, benzoik asit, kobalt stearat, toluene oxidation, benzoic acid, cobalt stearate
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET TOLUENİN SIVI EVREDE SAF OKSİJEN KULLANILARAK BENZOİK ASİDE OKSİDASYONU VE OPTİMUM PROSES DEĞİŞKENLERİNİN SAPTANMASI GÎZLİ, Ali Yüksek Lisans Tezi, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticileri: Prof. Dr. Erden ALPAY Prof. Dr. Süheyda ATALAY Eylül 1999, 76 sayfa Bu tezin başlıca hedefi, cobalt stearat katalizörü eşliğinde sıvı fazdaki toluenin saf oksijen kullanarak benzoik aside oksidasyonudur. Bu amaçla, toluen oksidasyonu pilot ölçekli denemelerle gerçekleştirilmiştir. Saf oksijen kullanılarak yapılan kesikli denemelerle, başlıca proses parametreleri olan, sıcaklık, basmç, oksijen debisi, katalizör miktarı ve reaksiyon süresinin optimum değerleri saptanmıştır. İlave olarak farklı sıcaklıklarda elde edilen dönüşüm değerlerine göre reaksiyon kinetiği incelenmiş ve hız sabiti tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT CATALYTIC LIQUID PHASE OXIDATION OF TOLUENE TO BENZOIC ACID USING PURE OXYGEN and DETERMINATION OF OPTIMUM PROCESS VARIABLES GİZLİ, Ali MSc in Chemical Engineering Supervisors: Prof. Dr. Erden ALPAY Prof. Dr. Süheyda ATALAY September 1999, 76 pages The main objective of this thesis was to study the liquid phase oxidation of toluene to benzoic acid by using pure oxygen with cobalt stearate catalyst. The aim, with the inclusion of experimental data on toluene oxidation was achieved by determining the optimum process parameters such as temperatures, pressure, oxygen flowrate, loading of catalyst and period of the reaction. Additionally reaction kinetic was investigated by using the data obtained for a series of experiment at different temperature. Rate constant of reaction was determined.