Polymerization of allylbenzene
- Tez No: 4014
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET M. ÖNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Alilbenzen, ışınlama ile başlatılan polimerleşme, elektroliz ile başlatılan polimerleşme, katalizle başlatılan polimerleşme, molekül ağırlığı, Aktivasyon enerjisi -vi, Allylbenzene, radiation induced polymeriz ation, electroinitiated polymerization, polymerization by catalyst, molecular weight, activation energy. -iv
- Yıl: 1988
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET Alilbenzenin Polimerlesmesi SOUSY, Khaled Yüksek Lisans Tezi, Kimya Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ahmet H.ÖMAL Temmuz 1988, 82 sayfa Alilbenzen monomerinin polimerizasyonu ışınlama, elektroliz ve kimyasal başlatıcı kullanılarak çalışıldı. Elde edilen ürünlerin karakter izasyonu IK ve NHR analizleri ile yapıldı. Polimerlerin molekül ağırlıkları Kriyoskopi Yöntemi ile belirlendi. Elektroliz ile başlatılan polimerizasyon haricinde diğer yöntemlerin düşük molekül ağırlıklı ürünler verdiği, sabit gerilim elektrolizinde ise elektrot yüzeyinin çözünmez polimer filmi ile kaplandığı gözlendi. IS analizleri polimer izasyonun monomer in çift bağına katılma seklinde yürüdüğünü ancak, alilbenzenin polimerizasyon sırasında (î-metilstirene izomerleşmesi sonucu bu izomerin de polimer lesmede yer aldığını göstermiştir. Monomer in oksitlenme-redüklenme davran ımı Dönüşümlü Voltammetri yöntemi, ve elektroliz ile başlatılan polimerizasyon ise Sabit Gerilim Elektrolizi yöntemi ile çalışıldı. Sabit Gerilim Elektrolizi sırasında monomer derisiminin değişimini takip etmek için Dönüşümlü Voltammetre yöntemi kullanıldı. -v-Uygulanan gerilimin, monomer der iş imin in ve sıcaklığın Sabit Gerilim Elektrolizine etkileri çalışıldı. Arrhenius grafiğinden aktivasyon enerjisi hesaplandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Polymerization of Allylbenzene SOUSY, Khaled M.S. in Chemistry Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Ahmet H. öNAL JULY 1988, 82 pages Polymerization of Allylbenzene was carried by different initiators such as radiation, electroinitiation and chemical catalysis. The chemical catalyst used was BFg. (0C2H5)2. Characterization of Products obtained, were done by IR, and NMR analysis. Molecular weights of the polymers were determined cryoscopically. It was found that all three methods applied to polymerize allylbenzene yielded low molecular weight polymers except constant potential electrolysis which yielded insoluble polymer films at the electrode surface. It was shown by IR spectum polymerization proceeds via double bond addition of monomer to produce a co-polymer of allylbenzene and 3-methyl styrene due to isomer izat ion of allylbenzene into fl-Methyl styrene during polymerization. Oxidation-reduction behavior of this monomer was studied by cyclic voltammetry and electroinitiated polymerization of allylbenzene was carried by constant potential electrolysis. Cyclic voltammetry was also used to -ill-follow the decrease in monomer concentration during the constant potential electrolysis of monomer. Effects of applied potential, monomer concentration and temperature were also studied. Apparent activation energy was calculated from the Arrhenius plot.