Geri Dön

İbn Âşûr'un müteşâbih âyetlere yaklaşımı

Ibn Ashur's approach to mutashabih verses

  1. Tez No: 855587
  2. Yazar: YUNUS TÜZÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN ENSARİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 124

Özet

Bu çalışma son dönem İslâm tefsir geleneğinin önemli temsilcilerinden kabul edilen Muhammed Tâhir b. Âşûr'un (v. 1393/1973) muhkem ve müteşâbih ile ilgili görüşlerini ve müteşâbih âyetleri yorumla metodunu ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Nitekim tefsir tarihi boyunca muhkem ve müteşâbih konusu Ulûmü'l-Kur'ân'ın en önemli konuları arasında yer almış, müteşâbih âyetlerin te'vil edilip edilmemesi kelâmî bir mesele haline gelmiştir. Bu bağlamda bu tez çalışması giriş ve iki ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde İbn Âşûr'un hayatı, ilmî şahsiyeti, karakteristik yapısı, hocaları, öğrencileri ve eserleri vecîz bir şekilde aktarılmaya çalışılmıştır. Birinci bölümde“Kur'ân'da Muhkem ve Müteşâbih Olgusu”ana başlığı altında muhkem ve müteşâbihin kavramsal çerçevesi, müteşâbih âyetlerin kapsamı ve adedi, müteşâbih âyetlerin çeşitleri, müteşâbih âyetlerin varlığının hikmetleri ve Kur'ân'a kattığı artı değer, müteşâbih âyetlerin te'viline yönelik farklı metotlar konuları hakkında detaylıca bilgi verilmiştir. İkinci bölümde ise muhkem ve müteşâbih konuları İbn Âşûr özelinde genel hatlarıyla ele alınmıştır. Bu bölümde şu konulara temas edilmiştir: İbn Âşûr'a göre Muhkem ve müteşâbihin tanımı, müteşâbih âyetlerde var olan teşâbüh sebepleri, müteşâbih âyetlerin on mertebesi, İbn Âşûr'a göre tefsir ve te'vil ve müteşâbih âyetlerin te'vili hususundaki tutumu. Öte yandan bu bölümde İbn Âşûr'un müteşâbih kabul edilen bazı âyetleri nasıl te'vil ettiği diğer müfessirlerin görüşleriyle mukâyese edilerek izah edilmeye çalışılmıştır..

Özet (Çeviri)

This study based on Muhammed Tahir b. Ashur, who is considered one of the important representatives of the late Islamic tafsir tradition. It aims to reveal Ashur's (d.1393/1973) views on muhkam and mutashabih and his method of interpreting mutashabih verses. As a matter of fact, thruoghout the history of tafsir, the issue of muhkam and mutashabih has been among the most important topics of Ulumu'l Qu'ran, and whether or not mutashabih verses shold be interpreted has become a theological paradigm. In this context tis thesis study consists of an introduction, and two main parts. In the introduction, Ibn Ashur's life scientific personality, characteristic sructure, teachers, students and works were tried tobe conveyed concisely. In the first chapter, under the main title of“An Ulumu'l Quran Topic: Muhkam and Mutashabih”, the conceptual framework of muhkam and mutashabih, the concepts of muhkam and mutashabih, the concenpt of muhkam and mutashabih in the Quran, the scope and number of muhkam and mutashabih verses, the types of mutashabih verses. Detailed information is given about the added value it adds to the Quran and different methods for interpreting ambigious verses. In the second chapter, muhkam and mutashabih issues are disccussed in general terms specifically for Ibn Ashur. In this section, the following topics are touched upon: the definition of muhkam and mutashabih according to Ibn Ashur, the reasons smilitude in mutashabih verses. On the other hand, in this section, it has been trie to explain how Ibn Ashur interpreted some verses that are considered mutashabih by comparing them with the views of other commentators, Ibn Ashur offers very original approaches to issues related to muhkam and mutashabih. In additon, he strongly defends the succesor method in interpreting the mutashabih verses and amphasizes that interpretation is an inavitabla way for today's world.

Benzer Tezler

  1. Elmalılı Hamdi Yazır ve İbn Âşûr'un bakış açısına göre Kur'ân'da haberi sıfatlar

    Khabari attributes from the perspectives of Elmalılı Hamdi Yazır and İbn Aşur

    AHMET HİLMİ TAŞÇI

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    DinKırklareli Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET FARUK GÜNEY

  2. İbn Aşûr'un et-Tahrîr ve't-Tenvîr isimli tefsirinde ilmî i'câz ile ilgili görüşleri

    The opinions of İbn Aşûr relating to scientific i?câz in his commentary called et-Tahrîr ve?t-Tenvîr

    SAİM İNCEL

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2010

    DinMarmara Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. HASAN ELİK

  3. مفهوم الرضا في القرأن الكريم من تفسير التحرير و التنوير

    Kuran'da rıza kavramı tahrîr ve tenvîr tefsiri özelinde konulu bir çalışma / The concept of contentment in the Qur'an: An objective study in the tafsir of tahrir and tanwir

    MUHAMMAD AGA YUDHA

    Yüksek Lisans

    Arapça

    Arapça

    2023

    Dinİstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. İLHAMİ GÜNAY

  4. Muhammed Tahir bin Âşûr'un kıssalara olan yaklaşımı - Yusuf Sûresi örneği

    Muhammed Tahir b. Ashur's approach to Quranic stories – With the example of Surah Yusuf

    BAYRAM KARA

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    Dinİstanbul Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. MUHAMMED İSA YÜKSEK

  5. İbn Aşûr'ûn et-Tahrîr ve't-Tenvîr adlı eserinde sarf ve nahiv merkezli tercihleri

    The grammatical and morphological selections of Tahir İbn Ashur in his tafsir 'Al-Tahrir wa-al-Tanwir'

    ABOUBACAR MOHAMADOU

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    DilbilimSakarya Üniversitesi

    Temel Bilimler Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. OSMAN GÜMAN