Catalytic oxidation of voc's: complete catalytic oxidation of benzene
Organik uçucu bileşiklerin katalitik yanması: Benzenin katalitik oksidasyonu
- Tez No: 85561
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDEM ALPAY, PROF. DR. SÜHEYDA ATALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: BENZENE, CATALYTIC OXIDATION, CATALYSTS
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
m ÖZET ORGANİK UÇUCU BİLEŞİKLERİN KATALİTİK YANMASI: BENZENİN KATALİTİK OKSİDASYONU GÜRMEN, Tuğba Yüksek Lisans Tezi, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticileri: Prof. Dr. Erden ALPAY Prof. Dr. Süheyda ATALAY Ağustos, 1999, 70 sayfa Bu çalışmada, benzenin gaz evresinde katalitik reaksiyon ile giderilmesi; monolith veya alumina pellet üzerine kaplanmış değişik metal oksid katalizörler hazırlanarak incelenmiştir. Hazırlanan katalizörlerle 1 atm basınçta ve 200-490 °C sıcaklık aralığında değişik GHSV değerlerinde ve % 515 fazla hava kullanılarak yapılmıştır. Hazırlanan katalizörlerden, bileşimi % 10 C02O3, % 10 Cr203 ve % 80 AI2O3 olan katalizörün tekrarlanabilir sonuçlar vermesi ve dayanıklığından dolayı benzenin yakılması için uygun olduğu görülmüştür. Literatürde bulunan dört ayrı kinetik model denenmiş ve Dovmie Modelinin deneysel sonuçlara uygun olduğu saptanmıştır. Bu modele göre reaksiyon hız sabitleri: ko -13.79xl05 e 118416/RT kmol/gr.cat.hIV ^-63889.7/RT ki =40.04 e*T-T kmol/gr.cath olarak bulunmuştur. Anahtar sözcükler : BENZENE, KATALİTİK OKSİDASYON, KATALİZÖR
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CATALYTIC COMBUSTION OF VOC'S: COMPLETE CATALYTIC OXIDATION OF BENZENE GÜRMEN,Tuğba MSc in Chemical Engineering Supervisors: Prof. Dr. Erden Alpay Prof Dr. Süheyda Atalay August, 1999, 70 pages The catalytic combustion of benzene was investigated by developing metal oxide catalysts coated on the monolith support or on spherical alumina pellets. The prepared catalysts were tested at the different temperatures between 200 and 490 °C and at varying GHSV values with excess air ratio of 515 %. The catalyst having the composition of 10 % C02O3, 10 % Cr2Ch and 80 % yAl203 on monolith was found to be suitable since it gave repreducible results and showed the highest mechanical stability. The different four models proposed in the literature were tested and it was found that Downie's model based on redox mechanism showed the best agreement between measured andVI calculated results. According to this model reaction rate constants were found as : ko =13.79xl05 e-118416/RT kmol/gr.cath ki =40.04 e-63889-7*1 kmol/gr.cath