Doğal dış radyasyonun İzmir ilinde yaşayanların aldıkları toplam doza katkısının belirlenmesi
Assessment of absorbed dose in air received by people living in İzmir due to the terrestrial radiation
- Tez No: 85560
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET N. KUMRU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
- Anahtar Kelimeler: Toprak aktivitesi, gama spektrometresi, absorbe edilen doz, Activity in soil, gamma spectrometry, absorbed dose
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET DOĞAL DIŞ RADYASYONUN İZMİR İLİNDE YAŞAYANLARIN ALDIKLARI TOPLAM DOZA KATKISININ BELİRLENMESİ GÜR, Filiz Yüksek Lisans Tezi, Nükleer Bilimler Enstitüsü (Fizik) Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mehmet N. KUMRU Haziran 1999, 67 sayfa Karasal kaynaklı gama radyasyonundan dışsal olarak maruz kalmanın başlıca doğal kaynaklan, U-238 ve Th-232 serileri ile birlikte K-40'dır. Doğal radyonüklidler tarafindan oluşturan çevresel dozun hesaplanması, insanlar tarafindan alınan toplam çevresel dozun önemli bir kısmının bilinmesini sağlar. Bu çalışmanın amacı, İzmir'de dış ortamdaki karasal gama radyasyonundan dolayı absorbe edilen doz hızlarını saptamaktır. Bu amaçla izmir ili çevresinden toplanan 200 toprak örneğindeki U-238, Th-232 ve K-40 aktiviteleri gama spektometrik teknik ile ölçüldü. Toprak örneklerindeki U-238 aktivite konsantrasiyonu 5-146 Bq kg“1 aralığında değişmekte ve ortalama 36 Bq kg”1 dir. Th-232 ve K-40 ortalama aktivite konsantrasiyonlan ise sırasıyla 31 Bq kg'1 ve 381 Bq kg“1 dır.VI Yukarıdaki gözlemlerin sonucunda, İzmir'de dış ortamda karasal gama radyasyondan dolayı absorbe edilen doz hızı 55 nGy saat”1 olarak saptanmıştır. Bu değerin, normal art ortam alanlarında dış ortamdaki karasal gama radyasyonundan gelen ortalama absorbe edilen doz miktarı 57 nGy saatli (UNSCEAR, 1993) aşmadığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT ASSESMENT OF ABSORBED DOSE IN AIR RECEIVED BY PEOPLE LIVING IN IZMIR DUE TO THE TERRESTRIAL RADIATION GÜR, Filiz MSc in Nuclear Sciences (Physics) Supervisor: Assoc. Prof. Mehmet N. KUMRU June 1999, 67 pages The main natural contributors to external exposure from gamma terrestrial radiation are the U-238 and Th-232 series, together with K-40 wherever universally present in small quantities in the earth. Calculation of environmental dose levels produced by natural radionuclides enables us to establish an important component of the total environmental dose recived by man. In the light of above explanations, the aim of the present study was to determine the absorbed dose rates from outdoor terrestrial gamma radiation in İzmir. For this purpose, U-238, Th-232 and K-40 activity concentrations in soil samples, collected around Izmir city, were measured by gamma spectrometric technique. The activity concentrations of U-238 ranges from 5 to 146 Bq kg“1, with a mean value of 36 Bq kg”1, meanvm activity concentrations of Th-232 and K-40 are 31 Bqkg“1 and 381 Bqkg”1, respectively. The conclusion from the above observations are that the absorbed dose rate in air from outdoor terrestrial gamma radiation in İzmir is 55 nGyh“1. This value is not higher than the absorbed dose rate of 57 nGyh”1 (UNSCEAR, 1993) due to the external irradiation, coming from outdoor terrestrial gamma radiation in normal background areas.