Seramik atığı içeren harçların özelliklerinin incelenmesi
An investigation of properties of mortars containing ceramic waste
  1. Tez No: 855655
  2. Yazar: AKIN AĞAÇHANLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖZDE İNAN SEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Atık seramik, Harç, Waste ceramic, Mortar
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Seramik malzemenin üretimi esnasında pişirme, şekil verme, parlatma vb. aşamalarda oluşan kırıklar, çatlaklar gibi kusurlar sebebiyle çok sayıda atık malzeme ortaya çıkmakta bu durum çevresel sorunlara ve depolama sıkıntılarına sebep olmaktadır. Bu çalışmada harç karışımları içerisinde agrega yerine atık seramiklerin kullanımı sağlamak amaçlanmış ve ürünün harçların bazı mekanik ve durabilite özelliklerine olan etkileri araştırılmıştır. Deneysel çalışma kapsamında, öncelikle fabrikadan temin edilen atık seramikler öğütülerek uygun ince agrega gradasyonuna getirilmiştir. Daha sonra elde edilen seramik agrega standart harç karışımlarında %0, 25, 40, 50, 60, 75 oranlarında ağırlıkça kırmataş agrega yerine kullanılmıştır. Tüm harç karışımlarında sabit işlenebilirliğin sağlanması amacıyla akma değerleri sabit tutulmuştur. Hazırlanan harç karışımları üzerinde tek eksenli basınç deneyi, ultrasonik geçiş hızı ölçümü, sodyum sülfat etkisi sonucu dayanım ve genleşme ölçümü, 300, 600 ve 900 C yüksek sıcaklıklara 1 ve 3 saat maruz kalma sonrası basınç dayanımı ölçümü, alkali silis reaksiyonu sonrası genleşme ölçümü yapılmıştır. Ayrıca örneklerin su emme ve porozite değerleri belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar kontrol karışımı ile kıyaslamalı olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
During the production of ceramic materials, a large number of waste materials arise due to defects such as fractures and cracks that occur in stages such as baking, shaping and lustering, and this causes environmental issues and storage problems. In this study, it was aimed to utilize waste ceramics instead of aggregate in mortar mixtures and the effects of the product on some mechanical and durability properties of the mortars were investigated. Within the scope of the experimental study, at first, the waste ceramics obtained from the factory were ground and brought into the appropriate fine aggregate gradation. After that, the obtained ceramic aggregate was used instead of crushed stone aggregate in standard mortar mixtures at the rates of 0, 25, 40, 50, 60, 75% by weight. Flow values were kept constant to ensure constant malleability in all mortar mixtures. Uniaxial compression test, ultrasonic transmission velocity measurement, strength and expansion measurement as a result of sodium sulfate effect were performed on the prepared mortar mixtures. Compressive strength measurements were made after 1 and 3 hours of exposure to high temperatures of 300, 600 and 900 C, and expansion measurements were made after the alkali silica reaction. Additionally, water absorption and porosity values of the samples were determined. The results obtained were evaluated in comparison with the control mixture.