A study of the effect of the security vulnerability problem arising as a result of increasing internet activities in the covid-19 period on trust in the internet, demographic characteristics and perception of cyber security
Covıd-19 döneminde artan internet faaliyetleri ile gelişen güvenlik açığı sorunsalının internete olan güven, demografik özellikler ve bunların siber güvenlik algısı üzerine etkisinin incelenmesi
  1. Tez No: 855744
  2. Yazar: SİBEL ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜR ERKUT ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Siber Güvenlik, Güvenlik Açıkları, Siber Tehdit, Covid-19, Cyber Security, Security Vulnerabilities, Cyber Threat, Covid-19
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mühendislik ve Doğa Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siber Güvenlik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışma, her yaş grubundan insanın Covid-19 ile birlikte internet ortamında fazla zaman geçirmesi sonucu karşılaştığı güvenlik açıklarını ele almaktadır. Her geçen gün internet kullanıcılarının sayısı kontrol edilemez şekilde artmaktadır. İnternet kullanımının kolaylığı ve rahatlığı her yaştan kullanıcıyı cezbettiği için, günden güne artan ve çoğalan bu yapı bazı sorunları da beraberinde getirmektedir. Çağımızın popüler sorunu olan siber güvenlik konusunu derinlemesine incelenmiş, güvenliğimizi tehdit eden bu açıkların neler olduğunu ve korunma yöntemleri ortaya konmuştur. Bu amaçla siber alanda farkındalık oluşturulmak amaçlanmıştır. Çalışma 240 katılımcı ile çevrimiçi ortamda yürütülmüştür. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından oluşturulan Kişisel Bilgi Formu, Siber Güvenlik algısını ölçmek amacıyla 14 soruluk bir anket ve İnternet Sistemine Güveni ölçmek amacıyla 11 soruluk bir anket kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 25.0 bilgisayar programı kullanılmış, betimsel analiz, gruplar arası karşılaştırılması amacıyla ikili gruplarda t testi analizi, ikiden fazla gruplarda ANOVA analizi yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda 25-35 yaş grubundaki bireylerin internet sistemine yönelik önlemler için daha aktif çaba gösterdikleri, gelir düzeyi yüksek kişilerin internet kullanımında ve siber güvenlik önlemleri almada daha bilinçli oldukları görülmüştür. Bunun yanı sıra çalışmada medeni durumun internete yönelik önlemler alma konusunda etkili olmadığı, eğitim durumuna göre doktora seviyesinde olan kişilerin interneti güvenli kullanma ve siber güvenlik önlemleri bakımından diğerlerinden daha bilinçli oldukları ve siber güvenlik önlemleri alan bireylerin internet kullanımında daha dikkatli oldukları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study discusses the security vulnerabilities that people of all age groups experience as a result of spending too much time on the Internet as a result of the Covid-19. In this context, it is aimed to create awareness in the cyber space. The study was conducted online with 240 participants. A Personal Information Form created by the researcher, a 14-question questionnaire to measure the Perception of Cyber Security and an 11-question questionnaire to measure the Trust in the Internet System were used as data collection tools. In order to analyse the data, SPSS 25.0 computer software was used and descriptive analysis and t-test analysis in paired groups and ANOVA analysis in more than two groups were conducted for comparison between groups. As a result of the study, it was found that individuals in the 25-35 age group made more active efforts to take measures for the Internet system, and people with higher income levels were more conscious of using the internet and taking cyber security measures. In addition, it was found that marital status was not effective in taking measures for the Internet, individuals with PhD in terms of education level were more conscious than others in terms of using the Internet safely and cyber security measures, and individuals who take cyber security measures were more careful in Internet use.