Ücret, iş motivasyonu ve iş gören performansı ilişkisi: Kuşaklar bağlamında bir araştırma
  1. Tez No: 855765
  2. Yazar: FULYA AYBÜKE FİŞENGİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LALE ORAL ATAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ücret, iş motivasyonu, iş gören performansı, kuşak, Wage, work motivation, employee performance, generation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Çalışma İzmir ve Denizli ili merkez ilçelerinde faaliyet gösteren beyaz yaka iş görenlerin ücret, iş motivasyonu ve iş performansı değişkenleri arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamıştır. Çalışma evrenini oluşturan iş görenlerden anket tekniği ile veri toplanmıştır. Çalışmada yapılan analizler doğrultusunda değişkenler arasındaki ilişkinin ortaya çıkarılması ve kuşaklar bağlamında incelenmesi hedeflenmiştir. Ulaşılan hedef sonucunda ücret, iş motivasyonu ve iş gören performansı değişkenleri arasında nasıl bir ilişki olduğu ve söz konusu ilişkinin kuşakların ortak payda özelinde gösterdikleri tutum ve davranışlardan nasıl etkilendiği görülmüştür. Bu ilişki neticesinde günümüzde birçok kuşağın bir arada çalıştığı örgütlerde ücret politikalarını belirlenmiş, iş görenlerin iş motivasyonlarını artırmak ve performanslarını artırabilecek tavsiyelerde bulunularak, örgütlerin sürekliliği ve verimliliğine katkı sağlanması amaçlanmıştır. Türkçe literatürde aynı anda ücret, iş motivasyonu ve iş gören performansı değişkenlerini aynı anda kuşaklar bağlamında inceleyen bir araştırma bulunmamaktadır. Bahsi geçen bu yönü ile araştırmanın literatüre katkı sağlaması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The study aims to examine the relationship between salary, job motivation, and employee performance among white-collar workers in the central districts of İzmir and Denizli provinces in Turkey. Data were collected through surveys from employees who make up the study population. Based on the analyses conducted in the study, the goal was to uncover the relationship between the variables and explore it in the context of different generations. As a result of the achieved goal, it was observed how the variables of salary, job motivation, and employee performance are related and how this relationship is influenced by the attitudes and behaviors displayed by different generations in the common denominator. In the light of this relationship, recommendations were made to determine salary policies in organizations where multiple generations work together, to increase employee job motivation, and to enhance their performance. The aim was to contribute to the sustainability and efficiency of organizations. There is no existing research in Turkish literature that simultaneously examines the variables of salary, job motivation, and employee performance in the context of generations. With this aspect in mind, the study aims to contribute to the literature.