Borlu topraklarda yetişen bitkilerde mineral alınımı
Mineral uptake of plants growing in borons soils
  1. Tez No: 85583
  2. Yazar: AYŞE KAVRUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET PİRDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Bor, mineral alınımı, Boron, mineral uptake
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
IV ÖZET BORLU TOPRAKLARDA YETİŞEN BİTKİLERDE MİNERAL ALINIMI KAVRUK, Ayşe Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bölümü Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mehmet PİRDAL Mart 1999, 51 sayfa Bu çalışmada borlu topraklarda yetişen bitkilerde N, P, K, ve B besleyicilerinin alınımı araştırılmıştır. Ülkemiz dünyada bilinen bor yataklarının % 65 'ine ve dünya bor pazarının da % 90'nına U. S. A. ile birlikte sahiptir. Bor endüstride çok geniş kullanım alanı içermekte, tüketimi gittikçe artmaktadır. Cevherin elde edilmesi esnasında toprak ve su kaynaklan borla kirletilmektedir. Bor bitki gelişimi için gerekli bir mikro elementtir. Yetersizliğinde veya fazlalığında bitki gelişmesi ve ürün miktarı olumsuz etkilenmektedir. Bor kirliliği görülen topraklardaki tarım bitkilerinde, insan sağlığını tehdit edecek seviyelerde depolanmaktadır. Bu çalışmada örnek iki alanda; toprak, kültür buğdayı ve yabani bitkilerdeki N, P, K, ve B miktarları tespit edilmiştir. Borun N, P, K alınımı üzerindeki etkisi gözlenememiştir.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT MİNERAL UPTAKE OF PLANTS GROWING IN BORON SOILS KAVRUK, Ayşe MSc in Civil Eng. Supervisor: Assoc Doç. Dr. Mehmet PIRDAL March 1999, 51 pages In this study uptake of N, P, K and boron nutrients growing in boron soils has been studied. Our Country has 65 % of boron mines known on the earth and 90 % of the boron world market share with the USA. Boron has started to be used widely in industry and consumption of it has been increasing. During the mining process soil and water sources have been polluted by boron. Boron is a necessary micro element for the growing of plants. Deficient or excess of boron would effect the plant growht and the amount of product negatively. If boron pollution is seen in soils with plants, it means that it has been stored in levels dangerous for human health. In this study in two experimental areas of soils, cultured wheat and various wild plants the amounts of N, P, K and B have been determined. The effect of boron on uptake of N, P, K hasn't been observed.