Damla sulama yönteminin sanayi domatesinde verim ve su tüketimi üzerine etkileri
The Effect of drip irrigation method on yield and water consumption of processing tomato
  1. Tez No: 85582
  2. Yazar: REYHAN (İÇÖZ) KATMER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İ. HAKKI TÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sanayi domatesi, Damla Sulama, Sulama programı
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
V ÖZET DAMLA SULAMA YÖNTEMİNİN SANAYİ DOMATESİNDE VERİM ve SU TÜKETİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ (İçöz) KATMER, Reyhan Yüksek Lisans Tezi, Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı Tez Yöneticisi; Doç.Dr. 1 Hakkı TÜZEL Nisan 1999, 38 sayfa Bu çalışmada sanayi domatesi yetiştiriciliğinde damla sulama yönteminin kullanıldığı alanlarda değişik sulama aralıkları ve düzeylerinin verim ve su tüketimi üzerine etkileri araştırılmıştır. Menemen Ovası koşullarında gerçekleştirilen araştırmada iki sulama aralığı (haftada bir kez ve iki kez sulama) ile üç su düzeyi uygulanmıştır. (K!=0.3; K2=0.6; K3=0.9) Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre sulama aralıkları verimi etkilememiştir. Konuların mevsimlik su tüketimleri 363 mm ile 478 mm arasında değişmiştir. Aylık en yüksek su tüketimi Temmuz ayında elde edilmiştir. Sonuçlara göre sanayi domatesinin 7 gün aralıklarla sulanabileceği ve her sulamada açık su yüzeyi buharlaşması değerinin 0.6 katsayısı ile çarpılmasıyla saptanan miktarın uygulanacak sulama suyu miktarının belirlenmesinde kullanılabileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT THE EFFECT OF DRIP IRRIGATION METHOD ON YIELD AND WATER CONSUMPTION OF PROCESSING TOMATO (İçöz) KATMER, Reyhan MSc in Agricultural Structures and Irrigation Department Supervisor: Assoc. Doç. Dr. İ. Hakkı TÜZEL April 1999, 38 pages In this research the effect of different intervals and levels on yield and evapotranspiration of processing tomato irrigated with drip irrigation methods. The research was performed in Menemen walley by applying two irrigation intervals (weekly, twice in a week) and three different irrigation levels(K!=0.3; K2=0.6; K3=0.9) based on free water surface evaporation. There was no significant differences between the irrigation intervals. The value of evapotranspiration of treatments varied from 363 (I2K1) to 478 (I2K3) mm. Generally the maximum monthly evapotranspiration was obtained in July. According to the results it has been determined that the processing tomato could be irrigated at 7 days interval and the irrigation water amounts might be computed by the multiplication of cumulative evaporation with pan coeffient of 0.6. Key Words : Processing tomato, drip irrigation, irrigation scheduling