The effect of virtual reality on gaming and how it improves the emergent experience
Sanal gerçekliğin oyunlar üzerindeki etkisi ve ortaya çıkan deneyimi geliştirme yöntemleri
  1. Tez No: 855840
  2. Yazar: ABDULRAHMAN AHMED MAJEED MAJEED
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜVEN ÇATAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, İletişim Bilimleri, Science and Technology, Education and Training, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Sanal Geçeklik, Oyun Tasarımı, Sanal Gerçeklik Tasarımı, Sanal Gerçeklik Rehberi Geleneksel video oyunlarına benzer şekilde
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Oyun Tasarımı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Oyun Tasarımı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
İnsanlar sürekli birbirleri ile iletişim kurmanın yollarını aramışlardır. Bu ihtiyacı karşılamak maksadı ile çağlar boyunca birçok yöntem (medya aracı) geliştirildi, keşfedildi ve kullanıldı. Çağımızın en yeni medya aracı olan sanal gerçeklik keşfedilmeye ve gerçek potansiyelinin ortaya çıkarılmasına oldukça açıktır. Bu tez sanal gerçeklik medya aracının keşfedilmesi ve sanal gerçeklik oyunları için bir rehber çalışması hazırlamayı amaçlamaktadır. Sanal gerçeklik, diğer medya araçlarında olmayan tamamen kapsayıcı (içine alan) deneyimler sunabilmesi sebebiyle büyük bir potansile sahiptir. Tümüyle gerçek dünyadan izole olma, sanal dünyada tamamen farklı bir varlık olabilme ve neredeyse limitsiz etkileşim yöntemleri, sanal gerçekliği geleceğin en ilgi çekici deneyimlerinden birisi yapabilir. Bununla birlikte, böyle iyi tasarlanmış kapsayıcı bir deneyim tasarlamak fazlasıyla karmaşık olabilmektedir. Sanal gerçekliğin ve oyun tasarımın kavranmış olması kaliteli deneyimler yaratabilmek adına oldukça önemlidir. Sanal gerçeklikte kullanıcı tamamen yeni bir sanal dünyadadır; bu dünyadaki herşeyin kullanıcı tarafından rahat algılanabilir olması için tasarlanmış olması gerekir. Dolayısıyla insanın algılama yöntemleri kavranmalıdır. Görsel, işitsel, dokunsal ve dengesel duyuların bu deneyime etkileri tezin ana sorularındandır. Sanal gerçeklikte, geleneksel video oyunlarında olduğu gibi etkileşimlerde bulunulabilir ve hareket edilebilir.
Özet (Çeviri)
Humans have always tried to find ways to communicate with each other. Through the ages, many communication methods (medium) have been founded, explored, and used to meet this need. Virtual reality is the newest medium at this age and vastly open to exploration to properly use its own potential. This dissertation aims to explore virtual reality as a medium and create a guideline study for virtual reality games. Virtual reality has great potential for immersive experiences that are not available in other mediums. Virtual reality, with its ability to isolate users from the real world, present them as unique entities within its confines, and offer nearly limitless interaction methods, has the potential to become the most compelling experience of the future. However, crafting these immersive experiences is a highly complex endeavor. To well-designed games and experiences for virtual reality, it is essential to understand what virtual reality is and what is immersion. Virtual reality transports the user to a new virtual world, where everything is designed to be easily perceivable. Therefore, human perception must be comprehended. The central questions of this dissertation focus on how the visual, auditory, tactile, and vestibular senses influence the overall experience. Virtual reality offers an interactive experience that allows the user to affect the world. Similar to traditional video games, users (or players) can interact and navigate within the virtual world. This thesis also delves into the optimal methods for interaction and navigation in virtual reality games.