Menemen şartlarında Kapari (Capparis spinosa L.) yetiştiriciliğinde bitki sıklığının bazı morfolojik özelliklere ve verime etkisi
The Effect of different plant densities on yield and some morphological components of caper (Capparis spinosa L.)'in Menemen ecological conditions
- Tez No: 85587
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN CEYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kapari, Capparis spinosa L, sıklık, tomurcuk verimi, Caper, Capparis spinosa L, plant densities, bud yield
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Menemen Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü deneme alanında kurulan ve çok yıllık kapari (Capparis spinosa L.)'nin tarladaki ilk (1997) ve ikinci (1998) yıllarını kapsayan çalışmada bitkinin 5 farklı dikim sıklığının (347.2 bitki/da, 231.4 bitki/da, 173.6 bitki/da, 115.7 bitki/da, 77.1 bitki/da) verim ve bazı morfolojik özellikler üzerine etkileri incelenmiştir. Deneme, tek faktörlü tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrür halinde kurulmuştur. Sonuçta sıklığın l.ve 2.yüda bitki dal uzunluğu, toplam dal sayısı, kenopi genişliği ve tomurcuk verimi üzerinde istatistiki olarak önemli etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Deneme tesis aşamasında olduğundan ve denemedeki bitkilerin tam verime geçmemesi nedeniyle ilk iki yıl için herhangi bir yoruma gidilememekle birlikte aynı denemede bundan sonraki yıllarda sürdürülecek çalışmalarla sıklık faktörünün sözkonusu özellikler üzerindeki etkisinin tespit edilebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the effect of the different plant densities (3.47 plant/10 m2, 2.31 plant/10 m2, 1.73 plant /10 m2, 1.15 plant/10 m2, 0.77 plant/10 m2) on yield and on some morphological components of caper (Capparis spinosa L.) in Menemen ecological conditions in its first (1997) and second (1998) year. The field trial which was conducted in the research area of Agean Agricultural Research Institute, was designed according to randomize block experiments with three replications. It is observed that different plant densities had no effect on the value of yield and some morphological components in caper's first and second year.