1945 sonrası çağdaş sanatçıların kağıt üzerine deneysel mürekkep uygulamaları
Experimental ink applications on paper by contemporary artists after 1945
  1. Tez No: 856042
  2. Yazar: ZEYNEP KARABOĞA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜL SARIDİKMEN
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Mürekkep, Rastlantı, Kaligrafi, Lirik Soyutlama, Soyut Dışavurum, Ink, Coincidence, Calligraphy, Lyrical Abstraction, Abstract Expression
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 271
Özet
Mürekkep, yüzyıllar boyunca sanat tarihinde yer edinmiş kökeniyle, yapımında oldukça büyük uğraşlar ve sabır gerektiren yöntemiyle, aynı zamanda ruhsal ifadeyi yüzey üzerinde biçimlendirmede önemli bir rolü olan değerli bir karışımdır. Mürekkep, kaligrafinin en önemli öğesidir. Kaligrafi, (hat sanatı) çağlar boyunca kültürler arasında farklı biçimlerde uygulanmış, bireyselleşmiş ve plastik bir öğe olarak görsel sanatlarda sanatçıların kendi iç dünyasını dışavurmada bir iletişim aracı olmuştur. Özellikle Doğu'da yüksek sanat biçimi olarak görülen Hat sanatı, II. Dünya Savaşı sonrasında Batı'da Lirik Soyut ve Soyut Dışavurumcu alanda eser üreten sanatçılarda yaygın ve kalıcı bir etki oluşturmuştur. Mürekkebin bu eserlerde deneysel yaklaşımlara ve rastlantılara olanak tanıması, yüzey üzerinde soyutlama ve doğaçlamaya imkan vermesi, eylemsel resimde ifadeyi güçlendirmiştir. Bu tez metninde mürekkebin yapılışı, çeşitleri, tarihi, monokrom ve lavi yöntemleri anlatılmıştır. Soyut Kaligrafi, Asemik Kaligrafi ve Japon Avangart Kaligrafisi açıklanmıştır. Lirik Soyut ve Soyut Dışavurumcu Uygulamalarda, sanatçıların kağıt üzerine mürekkep ile yapmış oldukları çalışmalara yer verilmiş ve mürekkebin uygulama çalışmalarımda kullanımı açıklanmıştır. 1945 sonrası, Doğu'da ve Batı'da yaşamış olan sanatçıların mürekkep çalışmalarında kaligrafinin, lirik soyut sanatın ve dışavurumculuğun nasıl yön bulduğu ve benzer yönleri açıklanmıştır. Bu eserlerin ortak bakış açısıyla aynı dönemde mürekkeple yapılan uygulamalardaki benzer yönleri de vurgulanmıştır. Birbirine uzak coğrafyalarda yaşayan sanatçıların, aynı dönemde birbirlerinden etkileşimi de özellikle ele alınmıştır. Bu bağlamda sanatçıların eserleri, anlatım tarzlarına göre kategorize edilerek bu çeşitliliğin yansımaları görsellerle birlikte analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ink, with its origin in the history of art throughout its journey, with its method that requires great efforts and patience in its production, it is also a valuable blend that plays an important role in shaping spiritual expression on the surface. Ink is the most important element of calligraphy. Calligraphy, has been applied in different ways between cultures throughout the ages, has been a communication tool in the visual arts as an individualized and plastic element in expressing the inner world of the artists. Calligraphy, which is seen as a high art form especially in the East, After the World War II, it had a widespread and lasting effect on artists who produced works in the field of Lyrical Abstract and Abstract Expressionist in the West. The fact that ink allows experimental approaches and coincidences in these works, and allows abstraction and improvisation on the surface, strengthened the expression in action painting. In this thesis text, the production of ink, its formula, history, monochrome and lavi methods are explained. Abstract Calligraphy, Asemic Calligraphy and Japanese AvantGarde Calligraphy were explained. Lyrical Abstract and Abstract Expressionist Applications are given where artists use ink on paper and the use of ink is shown in my application studies. After 1945, how calligraphy, lyrical abstract art and expressionism found direction in the ink works of artists who lived in the East and the West and their similar aspects were explained. The common perspective of these products is also emphasized at the similar level in applications made with ink in the same environment. The same temperature ranges of artists living in geographies far from each other are also specifically discussed. The works of these flexible artists were categorized according to their style of expression and the reflections of this diversity were analyzed together with visuals.