Maydanoz (Petroselinum crispum Mill.)'da azotlu gübrelemenin drog verimi ve kaliteye etkisi üzerine bir araştırma
The effects of nitrogen fertilizing on drug yield and quality of culture parsley (Petroselinum crispum Mill.)
  1. Tez No: 85622
  2. Yazar: SEZGİN SANCAKTAROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYHAN CEYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Maydanoz, agronomi, azotlu gübreleme, uçucu yağ, C vitamini, Parsley, agronomy, nitrogen fcrlili/.ing, esscntial oil. Vitamin C
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
IV ÖZET MAYDANOZ (PETROSELİNUM CRISPUM MİLL.)'DA AZOTLU GÜBRELEMENİN DROG VERİMİ VE KALİTEYE ETKİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA SANCAKTAROĞLU, Sezgin Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ayhan CEYLAN Şubat 1999,31 sayfa Bu çalışma maydanozda azotlu gübrelemenin verim ve kaliteye etkisini belirlemek amacıyla Bornova ekolojik koşullarında 1997 Mart- Kasım ayları arasında yürütülmüştür. Araştırma faktörlerini altı farklı azot gübresi dozu (0 kg/da. 4 kg/da, 8 kg/da, 12 kg/da, 16 kg/da, 20 kg/da) oluşturmuştur ve 7 defa biçim yapılmıştır. Sonuçlara göre; en yüksek yıllık yeşil herba verimine (4739.4 kg/da) 20 kg/da azot dozunda ulaşılmıştır. Biçimlere göre en yüksek yeşil herba verimi altıncı biçimde 20 kg/da azot dozunda, 1414.4 kg/da olarak bulunmuştur. En yüksek drog herba verimine (956.8 kg/da) 20 kg/da azot dozunda ulaşılmıştır. Biçimlere göre en yüksek drog herba verimi altıncı biçimde 20 kg/da azot dozunda, 271.4 kg/da olarak bulunmuştur. Uçucu yağ oranları %0.17-%0.58 arasında varyasyon göstermiştir. Uçucu yağ verimleri biçimlere göre, 0.16-0.70kg/da arasında değişim göstermektedir. C vitamini miktarı ise 0 ile 86 mg/100gr arasında değişmektedir.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT THE EFFECTS OF NITROGEN FERTİLİZİNG ON DRUG YIELD AND QUALITY OF CULTURE PARSLEY (PETROSELİNUMCRİSPUM MİLL). SANCAKTARO?LU, Sezgin Msc, Crops Field Department Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ayhan CEYLAN February 1999,31 pages This research was carried out to determine the effect of nilrogenus fertilizer on the yield and quality of parsley between March and November in 1997 under the Bornova ecological conditions. The factors of research are six different dosages of nitrogen. It was harvested 7 times. According to the findings, the highest green herbage yield (4739.4kg/da) was obtained at the dosage of 20kg/da nitrogen. According to the harvests; the highest green herbage yield was found at the sixth harvest and the dosage of 20kg/da as 1414.4kg/da. The highest drug herbage yield (956,8kg/da) was obtained at the dosage of 20kg/da nitrogen. According to the harvests; the highest drug herbage yield was found at the sixth harvest and the dosage of 20kg/da as 27 1.4kg/da yield. The essential oil in drug herbage percentages ranged between 0.17 and 0.58%. According to the harvests, yield of volatile oil varies between 0.16 and 0.70kg/da.