Ankara koşullarında maydanoz ( petroselinum crispum (mill).Nym ) üretiminde farklı ekim dönemlerinin verim, kalite ve karlılık üzerine etkileri
- Tez No: 34903
- Danışmanlar: PROF. DR. ATİLA GÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Parsley, Petroselinum crispum (MILL).Nym, Germination, Emergence, Cultural Methods, Sowing Date
- Yıl: 1994
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu araştırma, Ankara koşullarında maydanoz (Petroseünum crispum (MELL).Nym) yetiştiriciliğinde verim, kalite ve karlılık açısından en uygun ekim dönemlerinin saptanması amacıyla 1992-1994 yıllan arasında yapılmıştır. Açıkta ve serada olmak üzere iki farklı yerde aynı anda yürütülen araştırmada her ay ekim yapılması planlanmış, ancak iklim faktörlerinin olumsuz etkisi nedeniyle açıkta 5 (Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos) ve serada 8 (Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül) farklı dönemde yapılan ekimlerden ürün alınabilmiştir. Çalışmada, açıkta ve serada her ekim dönemi için laboratuvarda tohum çimlenme ve çıkış oranı ve süreleri, arazide ilk çıkış süreleri, verim, yaprak genişliği, yaprak büyüklüğü, kuru ağırlık, yaprak kalınlığı, yaprak rengi, ekim-hasat süreleri ve kar oranlan beUrlenmiştir. Araştırma sonucunda, açıkta ve serada yetiştiricilik arasında yukarıdaki özellikler bakımından önemli farklılıklar olduğu ve serada, açıkta yetiştiriciliğe oranla daha iyi sonuçların alındığı tesbit edilmiştir. Ankara koşullannda maydanoz için ekim zamanı olarak, açıkta Nisan ve serada Mart aylan önerilmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Maydanoz, Petroseünum crispum (MILL).Nym, Çimlenme, Çıkış, Kültürel İşlemler, Ekim Zamanı.
Özet (Çeviri)
This research was carried out between 1992-1994 to investigate the best proper sowing terrn of parsley (Petroselinum crispum (MILL).Nym) in Ankara conditions for fertility, quality and profitness. At first seed sowing was planned for eveıy month in fîeld and greenhouse but because of the unsuitable weather conditions, seed sowing could be done for 5 months (April, May, June, July and August) in field and 8 different months (February, March, April, May, June, July, August- and September) in greenhouse. At the research, duration and rate of germination and emergence in laboratory, duration of first emergence, fertility, wide of leaf, size of leaf, dry weight, leaf thickness, colour of leaf, sow-harvest terms and rate of profitness in field condition were determined for each sown term in field and greenhouse. At result of this research, between fîeld growing and greenhouse growing were found important differences for the characteristics which were referred. And greenhouse growing gave better results than fîeld conditions. April and March are recommended for seed sowing terms of parsley in fîeld and greenhouse respectively in Ankara conditions.