Albion ve Monterey çilek çeşitlerinde PGPR uygulamalarının agronomik özellikler üzerine etkisi
The effect of PGPR applications on agronomic characteristics in Albion and Monterey strawberry cultivars
  1. Tez No: 856235
  2. Yazar: ALPER UMUT ELİKARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET YAMAN, PROF. DR. ADEM GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çilek, Fragaria x ananassa Duch, PGPR, Bakteri, Kayseri, Strawberry, Fragaria x ananassa Duch, PGPR, Bacteria, Kayseri
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Çilek adaptasyon yeteneğinin yüksekliği nedeniyle dünyada farklı ekolojilerde yetiştiriciliği yaygın olan meyve türlerinden birisidir. Sevilen bir meyve türü olması hasebiyle çilek üretimi her geçen gün artmaktadır ve bunun en önemli sebeplerinden birisi de insan sağlığı ve beslenme açısından önemli yere sahip olmasıdır. Çilek, kansere karşı koruyucu özelliğinin olmasının yanı sıra sahip olduğu lif içeriği bakımından da oldukça zengindir. Bu içeriklerin daha da geliştirilmesi adına çileklere birtakım uygulamaların yapılması günümüzde halen araştırma konuları arasında yer almaktadır. Bu araştırma konularından birisi olan bakteriler de genel olarak bitkide besin elementi oranını artıran biyogübreler, bitkisel hormon üretimiyle bitki büyümesini teşvik eden fitostimülatörler, organik kirleticileri parçalayan rhizoremediatörler, antibiyotik ve antifungal metabolit üretimiyle hastalıkları kontrol eden biyopestisitler olarak sınıflandırılmaktadır. Sentetik kimyasallar yerine faydalı mikroorganizmalardan oluşan biyogübrelerin kullanımı ile bitki büyümesi artırılmakta, çevreye verilen zararlar büyük ölçüde önlenmekte ve toprak verimliliği korunmaktadır. Yapılan bu çalışmada Kayseri ili Develi ilçesinde yetiştiriciliği yapılan Albion ve Monterey çilek çeşitlerinde Poligliserol Polirisinolat (PGPR) uygulamalarının Bacillus subtilis (OSU-142), Bacillus megaterium (M3), Paenibacillus polymyxa ve bakterilerin kombinasyonu) argonomik özellikler üzerine etkileri belirlenmiştir. Albion çeşidinde Bacillus subtilis OSU-142 uygulaması; yaprakta P (1954,54 mg/kg), Ca (4806,97 mg/kg) ve Mg (1505,61 mg/kg) içeriği açısından en yüksek değerleri sağlamıştır. Monterey çeşidi çileklerde Bacillus megaterium (M3) bakterisi en yüksek N (204,94 mg/kg), P (1134,29 mg/kg), K (5800,18 mg/kg), Ca (2861,38 mg/kg) ve Mg (1505,61 mg/kg) değerlerini vermiştir. Paenibacillus polymyxa uygulaması ile en yüksek Fe (98,06 mg/kg) ve Mn (30,60 mg/kg) içeriği elde edilmiştir. Bacillus megaterium M3 uygulaması meyve ağırlığı (11,79 g), meyve eni (26,65 mm), SÇKM (%10,76), L (33,26) ve b (16,58) renk değerleri açısından en yüksek değerlere ulaşmış ve önemli bulunmuştur. Çilekte bitki besin içeriği ile ilgili ileride yapılabilecek çalışmalarda Paenibacillus polymyxa ve Bacillus subtilis OSU-142, pomolojik özellikler açısından Bacillus megaterium M3 bakterisi ile bunun miks uygulaması ve biyokimyasal özelliklerin iyileştirilmesi açısından da Paenibacillus polymyxa bakterisinin kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Strawberry is one of the most widely cultivated fruit species in different ecologies around the world due to its high adaptability. Strawberry production is increasing day by day as it is a popular fruit type and one of the most important reasons for this is that it has an important place in terms of human health and nutrition. Strawberries are very rich in fiber content as well as having protective properties against cancer. In order to further improve these contents, the application of some applications to strawberries is still among the research topics today. Bacteria, which are one of these research topics, are generally classified as biofertilizers that increase the nutrient ratio in plants, phytostimulators that promote plant growth by producing plant hormones, rhizoremediators that break down organic pollutants, and biopesticides that control diseases by producing antibiotic and antifungal metabolites. The use of biofertilizers composed of beneficial microorganisms instead of synthetic chemicals increases plant growth, prevents environmental damage to a great extent and protects soil fertility. In this study, the effects of Poligliserol Polirisinolat (PGPR) treatments (Bacillus subtilis OSU-142, Bacillus megaterium M3, Paenibacillus polymyxa and combination of bacteria) on argonomic characteristics of Albion and Monterey strawberry cultivars grown in Develi district of Kayseri province were determined. In Albion variety, Bacillus subtilis OSU-142 treatment provided the highest values in terms of leaf P (1954.54 mg/kg), Ca (4806.97 mg/kg) and Mg (1505.61 mg/kg) contents. Bacillus megaterium M3 bacteria gave the highest N (204.94 mg/kg), P (1134.29 mg/kg), K (5800.18 mg/kg), Ca (2861.38 mg/kg) and Mg (1505.61 mg/kg) values in Monterey variety strawberries. The highest Fe (98.06 mg/kg) and Mn (30.60 mg/kg) contents were obtained with Paenibacillus polymyxa treatment. Bacillus megaterium M3 treatment reached the highest values in terms of fruit weight (11.79 g), fruit width (26.65 mm), CPC (10.76%), L (33.26) and b (16.58) color values and found to be significant. It is thought that Paenibacillus polymyxa and Bacillus subtilis OSU-142 can be used in future studies on plant nutrient content in strawberry, Bacillus megaterium M3 bacteria and its mix application in terms of morphological characteristics and Paenibacillus polymyxa bacteria in terms of improving biochemical properties.