'albion' ve 'monterey' çilek çeşitlerinde derim sonrası üzüm çekirdeği yağı ve portakal kabuğu esansiyel yağı uygulamalarının depo ömrü ve meyve kalitesi üzerine etkileri
The effects of postharvest grape seed oil and orange peel essantial oil applications on storage life and fruit quality of 'albion' and 'monterey' strawberry cultivars
  1. Tez No: 1001437
  2. Yazar: AHMET TAŞTEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA DİLMAÇÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Depolama, Kalite, Çilek, Storage, Quality, Strawberry
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada ticari olum aşamasında derilen 'Albion' ve 'Monterey' çeşidi çilek meyvelerinde derim sonrası uygulanan üzüm çekirdeği yağı (ÜÇY) ve portakal kabuğu esansiyel yağı (PKEY) uygulamalarının kalite ve depo ömrü üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Çalışmada meyveler %2 ve %7.5 ÜÇY ve PKEY çözeltilerine daldırılmış fazla suyu süzdürülerek 13x12x5 cm'lik polietilen tereftalat (PET) sızdırmaz kapaklı plastik ambalajların içerisine her birinde yaklaşık 200 g olacak şekilde yerleştirilmiş ve 1±1°C ve %90 oransal nem koşullarında 12 gün depolanmıştır. Depolamanın 0., 3., 6., 9. ve 12. günlerinde meyvelerin ağırlık kaybı, meyve rengi, meyve sertliği, suda çözünür kuru madde miktarı (SÇKM), titre edilebilir asitlik miktarı (TEA), pH, toplam fenolik madde içeriği, toplam flavonoid madde içeriği, antioksidan aktivite analizleri ve duyusal değerlendirmeleri yapılmıştır. Çalışmamızdan elde edilen veriler değerlendirildiğinde 'Albion' çilek çeşidinde ağırlık kaybının azaltılmasında ve antioksidan aktivitenin korunmasında en çok olumlu katkıya sahip olan uygulama %7.5 PKEY olurken, dış görünüşü en iyi koruyan uygulama %2 PKEY olmuştur. Renk değişiminin yani ΔE değerinin en az olduğu ve SÇKM miktarının ve meyve tadının en iyi korunduğu uygulama %7.5 ÜÇY olmuştur. Meyve sertliğinin korunmasında ÜÇY uygulamasının her iki dozu da olumlu etkiye sahip olmuştur. 'Monterey' çilek çeşidinde dış görünüşü en iyi koruyan uygulama %2 PKEY, en düşük ΔE ve tadının en iyi korunduğu uygulama %2 ÜÇY olmuştur. Çalışmadan elde edilen tüm verilerden görüldüğü üzere 'Albion' ve 'Monterey' çilek çeşitlerine ait meyvelerin derim sonrası kalitelerinin korunmasında farklı kalite özelliklerinde farklı uygulama ve dozların ön plana çıktığı görülmektedir. Dolayısıyla farklı uygulama ve dozların çeşitler üzerinde farklı etkiye sahip olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study investigated the effects of post-harvest grape seed oil (GSO) and orange peel essential oil (OPEO) applications on the quality and storage life of 'Albion' and 'Monterey' strawberry varieties harvested at the commercial ripening stage. In the study, the fruits were immersed in 2% and 7.5% GSO and OPEO solutions, excess water was drained, and they were placed in 13x12x5 cm polyethylene terephthalate (PET) sealed plastic containers, each containing approximately 200 g, and stored for 12 days at 1±1°C and 90% relative humidity. Weight loss, fruit color, fruit firmness, total soluble solids (TSS), titratable acidity (TA), pH, total phenolic content, total flavonoid content, antioxidant content, and sensory evaluations of the fruits were assessed on the 0, 3rd, 6th, 9th and 12th days of the storage. When the data obtained from our study were evaluated, the application that had the most positive contribution to reducing weight loss and preserving antioxidant activity in the 'Albion' strawberry variety was 7.5% OPEO, while the application that best preserved the external appearance was 2% GSO. The application that resulted in the lowest ΔE value, and best preserved the soluble solids content and fruit flavor was 7.5% GSO. Both doses of GSO application had a positive effect on preserving fruit firmness. In the 'Monterey' strawberry variety, the application that best preserved the external appearance was 2% OPEO, while the application that resulted in the lowest ΔE and best preserved the sensory quality was 2% GSO. As seen from all the data obtained from the study, it is observed that different applications and doses stand out in different quality characteristics in preserving the post-harvest quality of the 'Albion' and 'Monterey' strawberry cultivars. Therefore, it was concluded that different applications and doses have different effects on the varieties.