Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti evcil koyunlarının (Ovis ammon aries) ophryoscolecid (entodiniomorphida) işkembe siliyat faunası
The Rumen ciliate ophryoscolecid (entodiniomorphida) fauna of the domestic sheep (Ovis ammon aries) from the Turkish Republic of Northern Cyprus
- Tez No: 85636
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAYRAM GÖÇMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: İşkembe siliyatları, Ovis amnion aries, Ophryoscolecidae, Entodiniomorphida, Rumen ciliates, Ovis ammon aries, Ophryoscolecidae, Entodiniomorphida
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Kıbrıs evcil koyun {Ovis ammon a#râs)'larının işkembesinde yaşayan Ophryoscolecidae familyasına dahil siliyat protozoon içeriği araştırılmıştır. Araştırma sonucunda 5 cins [Metadinium, Enoploplastron, Polyplastron, Epidinium ve Ophryoscolex] altoda 6 tür [Metadinium ajjfine, Enoploplastron triloricatum, Polyplastron multivesiculatum, Epidinium ecaudatum, Epidinium graini ve Ophryoscolex purkynjei] ve 14 forma [E. e. f. ecaudatum, E. e. f. caudatum, E. e. f. bicaudatum, E. e. f. tricaudatum, E. e. f. quadricaudatum, E. g. f. graini, E. g. f. caudatricoronatum, E. g. f. caudaquadricoronatum, O. p. f. purkynjei, O. p. f. bifidobicinctus, O. p. f. bifidoquadricinctus, O. p. f. bicoronatus, O. p. f. tricoronatus, ve O. p. f. quadricoronatus] tayin edilmiştir. Ayrıca bu çalışma Epidinium graini ve Ophryoscolex purkynjei f. bifidobicinctus için koyunların işkembesinde bulunduğuna ilişkin ilk kayıttır. Çalışmada belirlenmiş olan cins, tür ve formalara ait incelenenVI örneklerde tesbit edilen taksonomik karakterler, orijinal tanım ve literatürde mevcut tanımlarla karşılaştırılarak benzerlik ve farklılıklar tartışılmıştır. Kıbrıs koyunlarında bulunan Ophryoscolecidae familyasına dahil işkembe siliyat faunasının, içerdiği tür çeşitliliği açısından Türkiye ve Uzak Doğu (Çin/Japonya) ülkelerinkine göre daha fakir, buna karşın Batı Avrupa (îskoçya) ile Amerika (Alaska/Kanada)'daki koyun faunalarına göre daha zengin olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The rumen ciliate protozoal composition belonging to family Ophryoscolecidae from Cypriote domestic sheep (Ovis ammon aries) was investigated. As the result of our investigation, 5 genera [Metadinium, Enoploplastron, Polyplastron, Epidinium, Ophryoscolex] including 6 species [Metadinium affine, Enoploplastron triloricatum, Polyplastron multivesiculatum, Epidinium ecaudatum, Epidinium graini, Ophryoscolex purkynjei] and 14 formae [E. e. f. ecaudatum, E. e. f. caudatum, E. e. f. bicaudatum, E. e. f. tricaudatum, E. e. f. qudricaudatum, E. g. f. graini, E. g. f. caudatricoronatum, E. g. f. caudaquadricoronatum, O. p. f. purkynjei, O. p. f. bifidobicinctus, O. p. f. bifidoquadricinctus, O. p. f. bicoronatus, O. p. f. tricoronatus, O. p. f. quadricoronatus] were distinguished. At that time, the present study reports for the first time the presence of Epidinium graini and Ophryoscolex purkynjei f. bifidobicinctus in theVIII rumen of sheep. All of the genera, species and formae determined were compared with their original descriptions and previous reports, the similarities and differences were discussed. It was determined that the rumen microfauna of the family Ophryoscolecidae from Cypriote domestic sheep has a limited diversity acording to those of Turkey and Far Eastern (Chinese/ Japanese) sheep, while it is more rich than those of Western European (Scottish) and American (Canadian/Alaskan) sheep in the viewpoint of diversity.