Metin Demirtaş'ın hayatı ve şiirlerinin tematik incelenmesi
Life and thematic analysis of Metin Demirtaş's poetry
- Tez No: 856424
- Danışmanlar: PROF. DR. NECAT BİRİNCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Metin Demirtaş, 1960 kuşağı toplumcu şiir, şiirlerin tematik incelenmesi, Metin Demirtaş, 1960s generation social poetry, thematic analysis of poetry
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Çalışmada, 1960 Kuşağı Toplumcu Şairlerden Metin Demirtaş'ın hayatı ve şiirlerinin tematik incelemesi ele alınmıştır. Çalışma,“Giriş”bölümü dahil olmak üzere on iki ana bölümden, bu bölümlerin alt başlıklarından,“Kaynakça”ve“Sonuç”bölümlerinden oluşmaktadır. Şairin biyografisine dair elde edilen bilgiler kronolojik sıraya dikkat edilerek sunulmuştur.“Giriş”bölümünde 1960 dönemi şiir anlayışı irdelenerek dönemin edebi anlayışının şekillenmesinde etkili olan unsurlar üzerinde durulmuştur. Çalışmanın ikinci bölümünde Metin Demirtaş'ın ailesi tanıtılmış, çocukluğu ve eğitim hayatı hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde şairin Ankara yılları, eşiyle tanışması ve yayımlanan ilk şiirleri üzerinde durulmuştur. Dördüncü bölüm şairin askerlik dönemine ayrılmıştır. Çalışmanın beşinci bölümü“Askerlik Dönüşü”başlığına ayrılmıştır. Beşinci bölümde iki alt başlık bulunmaktadır. Birinci alt başlıkta“Ankara Yılları, Evlilik”,İkinci alt başlıkta ise“İlk Tutuklanma”hadisesi anlatılmıştır. Çalışmanın altıncı bölümünde şairin Antalya'ya dönüşü ve 1971 yılında yaşadığı gözaltı süreci anlatılmıştır. Çalışmanın yedinci bölümünde 1972-1980 yılları arasında şairin iş ve sosyal hayatı hakkında bilgi verilmiştir. Bu bölüm altında iki alt başlık bulunmaktadır. I. Alt başlıkta şairin Struga Şiir Akşamları Şenliği'ne dair anılarına, II.alt başlıkta şairin rahatsızlığına ve geçirdiği ameliyata dair bilgiler verilmiştir. Çalışmanın sekizinci bölümünde şairin 1981-1990 yılları arasında yaşadığı sanat ve sosyal hayatı üzerinde durulmuştur. Bu bölümün yedi alt başlığı bulunmaktadır. Çalışmanın dokuzuncu bölümünde şairin 1991-2000 yılları arasında yaşadığı sanat ve sosyal hayat, onuncu bölümde ise 2000-2014 yılları arasında yaşadığı sanat ve sosyal hayat üzerinde durulmuştur. Çalışmanın son iki bölümü Metin Demirtaş'ın şiir anlayışına ve şiirlerinin tematik incelemesine ayrılmıştır. Çalışmanın on ikinci bölümü olan“Metin Demirtaş'ın Şiirlerinde İşlenen Temalar”bölümü her temaya bir alt başlık vermek suretiyle on beş alt bölüme ayrılmıştır.“Sonuç”bölümünde Metin Demirtaş'ın şiirleri ve şiirlerin temaları hakkında genel bir değerlendirmeye yer verilmiştir. Çalışmaya kaynaklık eden dergi, kitap, makale ve diğer tüm eserler“Kaynakça”bölümünde belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the life and thematic analysis of Metin Demirtaş, one of the Social Poets of the 1960s. The research consists of twelve main chapters,“Conclusion-References”. The poet's biography is presented in chronological order. The“Introduction”section focuses on the understanding of poetry in the 1960s and the factors that affected the formation of the understanding of literature of that period. In the second part, information is given about Metin Demirtaş's family, childhood and education. The third section delves into the poet's years in Ankara, his encounter with his spouse, and the publication of his initial poems. The fourth section is dedicated to the poet's military service. The fifth chapter titled“After Military Service”consists of two subheadings:“Years in Ankara, Marriage”and“First Arrest Incident”. The sixth section describes the poet's return to Antalya and the detention process he experienced in 1971. In the seventh chapter, information is given about the poet's working and social life between 1972-1980, and details about his memories of the Struga Poetry Evenings Festival, his illness and surgery are included under two subheadings. In the eighth chapter, the poet's artistic and social life between 1981 and 1990 is examined under seven subheadings. In the ninth and tenth chapters, the poet's artistic and social life between 1991-2000 and 2000-2014 is discussed. The last two sections of the study are dedicated to Metin Demirtaş's poetry understanding and thematic analysis. The twelfh section,“Themes Explored in Metin Demirtaş's Poetry”is further divided into fifteen subheadings for each theme. In the“Conclusion”section, a general evaluation was made about Metin Demirtaş's poems and themes. Journals, books, articles and other references that contributed to this study are listed in the“Resources”section.