Çiftlerde benlik ayrımlaşması ve akılcı olmayan romantik ilişki inançlarının flört şiddeti ile ilişkisi
In pairs differentiation of self and relationship between irrational beliefs of individuals in romantic relationships and dating violence
  1. Tez No: 856426
  2. Yazar: MÜNİSE ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAHİDE GÜLİZ KOLBURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Benlik Ayrımlaşması, Romantik İlişkilerde Akılcı Olmayan İnançlar, Flört Şiddeti, Differentiation of Self, Irrational Beliefs of Individuals In Romantic Relationships, Dating Violence
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmada ülkemizde çiftlerde benlik ayrımlaşması, akılcı olmayan romantik ilişki inançlarının flört şiddeti ile ilişkisi araştırılmıştır. Bu çalışmada nicel araştırma deseni olan ilişkisel desen kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcı grubu Türkiye'de yaşayan ve romantik ilişkisi olan (evli, nişanlı veya flört) 200 bireyden oluşmaktadır. Araştırmada Benliğin Ayrımlaşması Ölçeği, Romantik İlişkilerde Akılcı Olmayan İnançlar Ölçeği ve Flört Şiddetine Yönelik Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Anket Google Forms üzerinden çevrimiçi şekilde katılımcılara iletilmiştir. Verilerin analizinde SPSS 25 programı kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre; çiftlerde benlik ayrımlaşması, akılcı olmayan romantik ilişki inançları ve flört şiddeti demografik özelliklere göre anlamlı bir farklılaşma göstermektedir. Benlik ayrımlaşması ile akılcı olmayan romantik ilişki inançları arasında anlamlı bir ilişki vardır. Benlik ayrımlaşması ile flört şiddeti arasında anlamlı bir ilişki bulunmamaktadır. Akılcı olmayan romantik ilişki inançları ile flört şiddeti arasında anlamlı bir ilişki vardır.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between self-differentiation, irrational romantic relationship beliefs and dating violence in couples in our country was investigated. In this study, the relational design, which is a quantitative research design, was used. The participant group of the research consists of 200 individuals living in Turkey and having a romantic relationship (married, engaged or dating). Self-differentiation scale, irrational beliefs in romantic relationships scale and attitude scale towards dating violence were used in the research. The questionnaire was delivered to the participants online via Google Forms. SPSS 25 program was used in the analysis of the data. According to the findings obtained; In couples, differentiation of self, irrational beliefs of individuals in romantic relationships and dating violence show a significant difference according to demographic characteristics. There is a significant relationship between differentiation of self and irrational beliefs of individuals in romantic relationships. There is no significant relationship between differentiation of self and dating violence. There is a significant relationship between irrational beliefs of individuals in romantic relationships and dating violence.