Kadının aile değerlerine bakışı ile eş şiddeti ilişkisi
Relationship between women's views on family values and spouse violence
- Tez No: 856545
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEKAİ GENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile Değerleri, Kadına Yönelik Eş Şiddet, Family Values, Intimate Violence Against Women
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Adli Hemşirelik
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Araştırmamız“Kadının Aile Değerlerine Bakışı ile Eş Şiddeti İlişkisi”'ni incelemek amacıyla yapılmıştır.“Aile Değerleri Ölçeği”ve“Kadına Yönelik Eş Şiddeti Ölçeği”nin demografik değişkenlerle ilişkisinin olup/olmadığı araştırılmıştır. Araştırmamızın evreni İstanbul ili Kağıthane ilçesi Çağlayan 2' nolu Aile Sağlığı Merkezi' ne kayıtlı olan 3650 kadın hastadan oluşmakta olup, örneklemi ise çalışmaya katılmayı kabul eden 400 kadın katılımcı oluşturmaktadır. Araştırmaya dahil edilme koşulları 18 yaş üzeri, evli ve kadın gönüllülerden oluşmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak“Aile Değerleri Ölçeği”,“Kadına Yönelik Eş Şiddeti Ölçeği 've demografik özellikler için oluşturulan ”Kişisel Tanılama Formu“ kullanılmıştır. Araştırma verilerinin değerlendirilmesinde istatistik analizleri için; SPSS (IBM SPSS Statistics 27) paket programı kullanılmış, katılımcıların demografik özellikleri ve ölçeklerden elde edilen veriler ile ilgili çözümlemeler için ”Mann-Whitney U“ test (Z-tablo değeri), ”Kruskal-Wallis H“ testi (χ2-tablo değeri) kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda; ”Aile Değerli Ölçeği“ ve ”Kadına Yönelik Eş Şiddeti Ölçeği“ arasında birçok alt boyut arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler bulunmuştur. İki ölçekte de demografik değişkenler açısından anlamlı farklılıklar olduğu görülmüştür. ”Aile Değerli Ölçeği“ ”evliliğe bakış, sosyo-ekonomik değer, geleneksel aile değerleri, kadın rolleri, şiddet alt boyutları“ ile pozitif yönde anlamlı, ”karar alma süreci ve sadakat alt boyutları“ ile negatif yönde anlamlı farklılık, ”Kadına Yönelik Eş Şiddeti Ölçeği" ve alt boyutları arasında bulunmuştur. Aile saadeti için şiddeti meşru gören katılımcıların şiddete uğrama boyutunun daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Our research was conducted to examine the“Relationship between Women's Views on Family Values and Spouse Violence”. It was investigated whether there was a relationship between the“Family Values Scale”and the“Spouse Violence Against Women Scale”according to demographic variables. The population of our research consists of 3650 female patients registered at Çağlayan Family Health Center No. 2 in Kağıthane district of Istanbul, and the sample consists of 400 female participants who agreed to participate in the study. Conditions for inclusion in the research include volunteers who are over 18 years old, married and female.“Family Values Scale”,“Spouse Violence Against Women Scale”and“Personal Diagnosis Form”created for demographic characteristics were used as data collection tools in the study. For statistical analysis in the evaluation of research data; SPSS (IBM SPSS Statistics 27) package program was used,“Mann-Whitney U”test (Z-table value),“Kruskal-Wallis H”test (χ2-table value) were used to analyze the demographic characteristics of the participants and the data obtained from the scales used. As a result of the research; Statistically significant relationships were found between many sub-dimensions of the“Family Value Scale”and the“Spouse Violence Against Women Scale”. It was observed that there were significant differences in terms of demographic variables in both scales.“Family Value Scale”has a positive significant difference with“view of marriage, socio-economic value, traditional family values, women's roles, violence sub-dimensions”, a negatively significant difference with“decision-making process and loyalty sub-dimensions”,“Spouse Violence Against Women”. Scale" and its sub-dimensions. It was concluded that participants who saw violence as legitimate for family happiness were more likely to experience violence.